چارلی ضایعات قرمز رنگی بر روی دستانش و جوش های فلس مانند و قرمز بر روی بازوهایش داشت. او دچار خارش شده بود و می خواست که دستانش را بخاراند، اما چیزی که مادرش به او گفت را به خاطر آورد: « آن را بخاران تا بر روی پوست باقی بماند». چارلی شدیدا تمایل داشت که آن را از بین ببرد! وقتی او 7 سال داشت، اگزما او تشخیص داده شد. او اکنون 9 سال دارد و از داروهای موضعی برای جوش ها استفاده می کند. او همچنین از شیوه زندگی دشواری پیروی می کند تا مانع از عود مجدد آنها شود. چارلی تنها نیست. حدود 20 درصد در جهان به نوعی به اگزما دچار هستند. در این مقاله در مورد اگزما کودکان، علت آن و نحوه کنترل این اختلال توضیح داده می شود.
اگزما چیست؟
اگزما یک اختلال معمولی است که بر روی پوست بدن و پوست سر باعث ایجاد خارش و قرمزی، و خاراندن مکرر می شود. اگزما مسری نیست، به این معنی که کودکتان می تواند با خیال راحت با خواهر و برادر و دوستان خود وقت بگذراند. به خواندن این متن ادامه دهید تا علل، علائم این اختلال و نحوه درمان آن را بیاموزید تا تحت هیچ شرایطی بر زندگی فرزندتان تاثیر منفی نگذارد. شایع ترین نوع اگزما، درماتیت آتوپیک است که شبیه به آلرژی است. این بیماری در بین کودکان شایع تر از بزرگسالان است. انواع دیگر اگزما به شرح زیر است:
- درماتیت تماسی
- اگزما دست
- اگزما دیشیدروتیک
- درماتیت استاز
- نورودرماتیت
- درماتیت نومولار
اگرچه اکثر این موارد باعث قرمزی پوست و خارش می شوند، اما برخی ممکن است باعث تاول زدن و پوسته پوسته شدن پوست شوند.
علل اگزما در کودکان
علت دقیق اگزما حتی تا امروز مشخص نشده است. با این وجود، آنچه که پزشک می تواند به شما بگوید این است که یک آلرژی نیست، اما اغلب نتیجه آلرژی های دیگر از جمله آلرژی به مواد غذایی است. اگرچه دانشمندان نتوانستند ارتباطی بین آلرژی مواد غذایی و درماتیت آتوپیک پیدا کنند، اما تحقیقات نشان می دهد که حدود 37 درصد از کودکان مبتلا به اگزما، برخی از انواع آلرژی ها به مواد غذایی را داشته اند. همچنین اگر سابقه خانوادگی داشتن تب یونجه و آسم را علاوه بر آلرژی داشته اید، این احتمال وجود دارد که فرزندتان به دلیل ترتیب ژن خود از این بیماری رنج ببرد. در ادامه برخی از علل اگزما در کودکان ذکر شده است:
- ناهنجاری ژنتیکی
- درماتیت آتوپیک- اختلال پوستی که همچنین با نام اگزمای نوزادی شناخته می شود.
- عوامل محیطی (گرما، سرما، رطوبت)
- آلرژی به گرد و خاک، گرده، شوره حیوانات، و آلرژن های غذایی
- آسم
- شرایط آب و هوایی شدید مانند گرما و رطوبت
- استرس عاطفی
علائم و نشانه های اگزما در کودکان
تحقیقات نشان می دهد که حدود 10 تا 20 درصد از نوزادان و کودکان به اگزما دچار هستند. این علائم بیشتر در 5 سال اول زندگی کودک قابل مشاهده است. پس از آن، احتمالا این اختلالات کاهش پیدا کرده و حتی برطرف می شود. در این قسمت، برخی از علائم و نشانه هایی بیان شده است که اگر کودک به بیماری اگزما دچار باشد، باید مراقب آنها باشید:
- خارش، پوست خشک و قرمز
- برآمدگی های کوچک بر روی گونه ها، پیشانی و پوست سر
- جوش هایی که در اندام های مختلف بدن پخش می شود که غالبا در بازو، زانو، یا چین مچ پا قابل مشاهده است
- ضایعات قرمز و پوسته پوسته باز که بر روی پوست هر قسمت از بدن دیده می شود
- جوش های دایره ای و برآمده که اغلب همراه با خارش است
- خاراندن مکرر برای کاهش حس خارش
معمولا وقتی کودک بزرگ تر شد، اگزما برطرف می شود. کودک ممکن است در ابتدای بلوغ در طول تغییر هورمون در سالهای نوجوانی به این بیماری دچار شود.
پیشگیری از اگزما در کودکان
شناخت علائم و محرک ها و کنترل موثر اگزما با مشاهده اولین علائم بسیار مفید است. اگر فرزندتان به دلیل آلرژن ها و عوامل محیطی به این بیماری دچار شده است، بهتر است با فهمیدن آنچه باعث این بیماری می شود، از بروز آن جلوگیری کنید. اطمینان حاصل کنید که فرزندتان تا حد امکان از موارد زیر دور باشد:
- گرده
- فضله حیوانات
- محصولات مراقبت از پوستی که با پوست او سازگار نیستند.
- محرک های غذایی (گاهی اوقات ممکن است کودک شما به غذاهای خاصی که باعث جوش می شود حساسیت داشته باشد)
- لباس های تحریک کننده (برخی از لباس ها با پوست حساس کودکتان سازگاری ندارند)
- تعریق بیش از حد به دلیل فعالیت بیش از حد یا بیش از حد لباس پوشیدن
- صابون ها، به خصوص صابون های معطر که می توانند باعث عود اگزما شوند. صابون های حمام ملایم را انتخاب کنید که تسکین دهنده پوست هستند.
تشخیص اگزما در کودکان
علائم اگزما در کودکی تا کودک دیگر متفاوت است، که تشخیص خانگی اگزما را دشوار می کند. در حقیقت، حتی پزشکان هم ممکن است دچار سردرگمی شده و آن را با سایر بیماری های پوستی مانند پسوریازیس و درماتیت سبورئیک (اگزمای سبوره) اشتباه بگیرند. آزمایشات خاصی برای تشخیص اگزما وجود ندارد. تشخیص آن معمولا با سابقه پزشکی کودک شروع می شود، تا در مورد هر گونه آلرژی اطلاعات کسب کرده، و در ادامه سابقه خانوادگی او بررسی می شود. پزشک در مورد محیط زندگی کودک سوالاتی می پرسد، تا مشخص شود که آیا چیزی باعث عود آنها می شود. گاهی اوقات، پزشک ممکن است از شما بخواهد که آلرژن هایی مانند شیر، تخم مرغ، سویا، بادام زمینی و آجیل درختی را برای مدتی از رژیم غذایی تان حذف کنید تا مشخص شود که آیا جوش در آنها تاثیر گذار است یا خیر.
علاوه بر این، پزشک همچنین جوش را معاینه می کند تا مشخص شود که هر گونه افزایش ضخامت پوست مشاهده می شود. پزشک همچنین ممکن است در مورد مدت زمان وجود جوش ها سوال بپرسد. برای بررسی های بیشتر، پزشک ممکن است یک آزمایش خون، آزمایش پچ، آزمایش بریک را توسط متخصص آلرژی تجویز کند.
درمان اگزما در کودکان
پزشک ممکن است بر اساس شدت بیماری، کرم های موضعی و پمادها را به همراه آنتی بیوتیک تجویز کند. برخی از درمان های اگزما به شرح زیر است:
- کورتیکواستروئیدهای موضعی (کورتیزون یا کرم های استروئیدی)
- پمادهای غیر استروئیدی به همراه استروئیدهای موضعی استفاده می شوند
- آنتی هیستامین (برای کنترل خارش)
- نور اشعه ماوراء بنفش (در موارد اگزمای شدید در کودکان؛ این کار با نظارت متخصص پوست انجام می شود)
کرم ها و مرطوب کننده های زیادی وجود دارد که می توانید از آنها برای اگزما استفاده کنید. اما از آنجایی که این یک اختلال فردی است، یک نوع درمان که برای همه موثر باشد، وجود ندارد. به جای اینکه به دنبال بهترین کرم اگزما برای کودکان باشید، به دنبال کرمی باشید که برای کودک شما بهترین است و علائم را در سطح خفیف نگه می دارد.
تذکر: کرم ها و پمادها طبق دستورالعمل پزشک مصرف شود. این داروها نباید به صورت فاقد نسخه خریداری شوند. همچنین، کرم موضعی که برای یک کودک توصیه شده است، نمی تواند برای کودک دیگر اعمال شود، اینکه چقدر شرایط آنها مشابه باشد، اهمیتی ندارد.
داروهای خانگی برای کودکان مبتلا به اگزما
استفاده از کرم های استروئیدی و سایر کرم های موضعی برای درمان جوش صورت در مواقع شیوع اگزما ضروری است. علاوه بر درمان، استفاده از چند داروی گیاهی می تواند به کاهش علائم به ویژه خارش کمک کرده و از عود مجدد آن جلوگیری کند.
1. پروبیوتیک یا ماست
پروبیوتیک ها برای سلامت پوست فوق العاده هستند. همچنین باکتری های مفیدی هستند که از تکثیر باکتری های مضر و وخیم تر کردن علائم جلوگیری می کنند. ماست یک پروبیوتیک فوق العاده است. این ماده بدن را گرم نگه داشته و از عود مجدد آنها جلوگیری می کند.
- مصرف یک یا دو پیمانه ماست در هر روز می تواند برای سلامت پوست مفید باشد.
- می توانید ماست را بر روی ناحیه های آسیب دیده پوست اعمال کنید تا خارش یا احساس سوزش را تسکین دهد.
2. زردچوبه
زردچوبه یک ضد باکتری و یکی از بهترین داروهای گیاهی برای عفونت های پوستی محسوب می شود.
- زردچوبه را با روغن نارگیل، زیتون یا جوجوبا مخلوط کرده و خمیری تهیه کنید.
- این خمیر را بر روی ناحیه آسیب دیده پوست اعمال کنید تا ناراحتی را تسکین دهد.
3. روغن های گیاهی
یکی از علائم اگزما، خشکی پوست است که باعث خارش و تحریک پوست می شود. بنابراین، مرطوب کردن تا حد امکان ضروری است. در این قسمت چند روغن گیاهی ذکر شده است که می تواند مشکل خارش کودکان را تسکین دهد.
- روغن کتان: یک ضد التهاب و همچنین حاوی اسید چرب امگا 3 است که آن را یک ماده مرطوب عالی می کند. آن را به آرامی بر روی دست ها، پاها، صورت و سایر قسمت های دارای جوش کودک اعمال کنید تا اگزما را تحت کنترل قرار دهید.
- روغن کنجد: سرشار از ویتامین E است که به مرطوب نگه داشتن پوست کمک می کند. روغن کنجد را بر روی پوست مالیده و سپس کمی پودر زردچوبه بر روی آن اعمال کنید و قبل از شستن آن به مدت یک ساعت صبر کنید. همانطور که روغن به مرطوب نگه داشتن پوست کمک می کند، زردچوبه به مبارزه با باکتری ها کمک می کند.
- روغن نارگیل: در طبیعت یک ضد قارچ است و همچنین دارای خواص دارویی است که با مخمرهای ایجاد کننده اگزما بر روی پوست مبارزه می کند. استفاده از روغن نارگیل به طور مرتب می تواند پوست را مرطوب نگه داشته و از شیوع عفونت به سایر قسمت های بدن جلوگیری کند.
- روغن جوجوبا: یکی دیگر از داروهای گیاهی شگفت انگیز دیگر برای اگزما است. همه روغن ها برای اگزما اثر نمی کنند، و شدت آنها می تواند از فردی تا فرد دیگر متفاوت باشد. اگر روغن نارگیل برای شما موثر نبود، روغن جوجوبا را امتحان کنید که بیشتر شبیه به موم مایع است. همچنین، ساختار مولکولی روغن شبیه به ساختار مولکولی سرم طبیعی پوست بدن است که به آن اجازه می دهد تا به راحتی به پوست نفوذ کند.
4. اسپری نمک دریا
در صورتی که اگزما همراه با جوش های چرکی باشد، پوست هم اکنون مرطوب است و مرطوب کردن آن به حل مشکل کمکی نمی کند. خشک کردن پوست گزینه بهتری است. یک اسپری نمک دریا خانگی می تواند کمک کند تا پوست را خشک کرده و چرک را تسکین دهید. اگر در نزدیکی دریا زندگی نمی کنید، در این قسمت توضیح داده می شود که چگونه اسپری نمک دریا خانگی تهیه کنید.
- در یک فنجان از آب جوشانده یا آب مقطر، یک قاشق غذاخوری نمک دریا اضافه کرده و به خوبی مخلوط کنید.
- یک مشت از تکه های کوچک منیزیم یا نمک اپسوم را به آن اضافه کرده و مخلوط کنید. چند قطره از روغن های اسانس مانند روغن اسانس اسطوخودوس به آن اضافه کنید.
- آن را در یک بطری شیشه ای یا یک بطری اسپری نگهداری کرده و در فواصل زمانی منظم بر روی پوست اسپری کنید. همچنین می توانید از توپ های پنبه ای برای اعمال نمک بر روی ناحیه آسیب دیده استفاده کنید.
5. عصاره دانه انگور
دانه های انگور سرشار از آنتی اکسیدان بوده و خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی دارند که به کاهش خارش و قرمزی کمک می کند. این دانه ها را می توان به طور عادی مصرف کرد یا بر اساس آنچه که گیاه شناسان توصیه می کنند، بر روی پوست اعمال کرد.
6. برگ های بلوبری
برگ های بلوبری همچنین دارای خاصیت ضد التهابی است و برای بهبود پوست می توان از آن استفاده کرد. اگر به برگ های بلوبری دستری ندارید، می توانید لوسیون ها و کرم های تهیه شده از عصاره آن را استفاده کنید. علاوه بر کاهش عفونت، برگ ها می توانند از بروز هر گونه عفونت ثانویه ناشی از باکتری ها جلوگیری کنند.
7. چوب صندل
چوب صندل یا چندن (در هند) تاثیر تسکین دهنده ای بر روی پوست دارد. از آب یا روغن برای تهیه خمیر صندل استفاده کنید و برای تسکین جوش ها بر روی ناحیه آسیب دیده پوست اعمال کنید. مخلوط چوب صندل با یک مشت کافور نیز می تواند به کاهش خارش ها کمک کند، اگرچه کافور ممکن است برای نوزادان و بچه های خردسال ایمن نباشد.
8. حمام منیزیم
اگرچه خیس کردن بدن در آب ممکن است ایده خوبی برای کودکان دچار اگزما نباشد، اما برخی از کودکان از مزایای حمام منیزیم بهره برده اند. افزودن یک قاشق غذاخوری از تکه های کوچک منیزیم و نمک دریا به وان حمامی که کودک در آن استحمام می کند، می تواند پوست را تسکین دهد. اگر حمام به کودک کمکی نمی کند، به جای آن روغن منیزیم را بر روی پوست اعمال کنید.
9. آلوئه ورا
یکی از بهترین مواد گیاهی برای سلامت پوست، آلوئه ورا است که خاصیت خنک کنندگی برای ترمیم پوست و بازسازی بافت های مرده پوست دارد. برای بهترین اثربخشی، ژل آلوئه ورا را بر روی پوست آسیب دیده اعمال کنید.
10. جو دو سر
ویتامین E یک ماده مغذی اساسی است که برای سلامت پوست نیاز است. جو دو سر سرشار از ویتامین است و می تواند به درمان پوست آسیب دیده در اثر اگزما کمک کند. جو دو سر را برشته کرده و آن را پودر کنید. آن را با یکی از روغن های اساسی مخلوط کرده و بر روی ناحیه های آسیب دیده پوست اعمال کنید تا پوست تسکین یافته و التهاب کاهش پیدا کند.
11. کنترل سطح رطوبت پوست
یکی از موثرترین راه ها برای کنترل اگزما در هر سنی، شست و شو کودک یا نوزاد با یک صابون خالص فاقد عطر به مدت یک دقیقه و سپس خشک کردن او با حوله و اعمال یک کرم مرطوب کننده بدون عطر و خالص است تا رطوبت را برطرف کند. سایر داروهای گیاهی که می توانید امتحان کنید شامل ویتامین E، جوز هندی، استفاده از مرهم تسکین دهنده و چای بابونه است. همچنین می توانید برای کاهش علائم اگزما به کودک غذاهای مبتنی بر ژلاتین و روغن کبد ماهی بدهید.
برخی از علائم مهم برای والدین
به عنوان والدین، باید از چند نکته اطمینان حاصل کنید تا کودک شما بتواند به شیوه موثرتر از شر اگزما خلاص شود.
- بهداشت شخصی فرزندتان بسیار مهم است. اطمینان حاصل کنید که هر روز یک رژیم غذایی مناسب دارد که همراه با مراقبت های خوب پوست است.
- لباس های کودک باید با مواد شوینده ملایم شسته شود که محرک ها شرایط را بدتر نکنند.
- مراقب پرچم های قرمزی مانند افزایش تب، گرما در اطراف ناحیه آسیب دیده، و برآمدگی ها و تاول های پر شده از چرک باشید. این موارد فورا باید به پزشک گزارش شود.
- پیروی از یک سبک زندگی سالم و بهداشت مناسب به کنترل اگزما کمک می کند. تمایل به خاراندن باید مهار شود تا کودکتان به طور کامل درمان شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد کودکتان، با یک متخصص خانواده مشورت کنید.
علاوه بر این موارد احتیاطی، کودکتان باید یک رژیم غذایی سالم داشته باشد که از سبزیجات و میوه های مناسب پوست کودک تهیه شده باشد. علاوه بر هشت آلرژن مشترک (بادام زمینی، سویا، تخم مرغ، شیر، ماهی، صدف، آجیل درختی و گندم)، از دادن هر گونه غذاهایی که فرزندتان ممکن است به آن حساسیت داشته باشد، برای جلوگیری از عود مجدد خودداری کنید. برخی از افراد شکایت دارند که خوردن میوه مرکبات مانند توت فرنگی، پرتقال و گوجه فرنگی نیز باعث وخیم تر شدن شرایط می شود. متخصص آلرژی می تواند در تشخیص اینکه کدام غذاها به کودک شما کمک می کنند و کدام غذاها کمک نمی کنند، به شما کمک کند.