بادمجان یک غذای غنی از مواد مغذی است که در بسیاری از دستورالعمل های مختلف یافت می شود. متأسفانه، برخی افراد بسته به شدت واکنش آنها، به بادمجان حساسیت دارند که می تواند رژیم غذایی آنها را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. آلرژی های مربوط به بادمجان نسبتاً نادر است. بادمجان گیاهی از تیرهٔ بادمجانیان است, بخش هایی از آن حاوی موادی هستند که به آنها آلکالوئید می گویند. این آلکالوئیدها می توانند برای انسان بسیار سمی باشند اما فقط در برخی از گونه های بادمجان وجود دارد. بادمجان، مشابه گوجه فرنگی، میوه ای است که به طور معمول با سبزی اشتباه گرفته می شود. بادمجان در انواع غذاهای مختلف و در بسیاری از غذاهای گیاهی به عنوان جایگزین گوشت استفاده می شود. افراد مبتلا به آلرژی بادمجان باید بدانند که وجود بادمجان در یک ظرف ممکن است آشکار نباشد. حساسیت به بادمجان معمولاً در کودکی بروز می کند، اما می تواند بعدا نیز بروز کند.
علائم حساسیت به بادمجان
علائم آلرژی بادمجان مشابه علائم آلرژی غذایی دیگر است. فرد مبتلا به آلرژی به بادمجان ممکن است هنگام خوردن غذا یا کمی بعد از خوردن بادمجان علائم زیر را متوجه شود:
بیشتر اوقات، افراد مبتلا به آلرژی بادمجان تقریباً بلافاصله پس از خوردن بادمجان علائم را تجربه می کنند. با این حال، گاهی ممکن است شروع علائم تا چند ساعت پس از مواجهه شروع نشود. در بیشتر موارد، علائم آلرژی بادمجان شدید نیست. با این حال، افراد مبتلا به آلرژی باید از خطر آنافیلاکسی آگاه باشند. واکنش آنافیلاکسی یک بیماری تهدید کننده است که نیاز به مراقبت های اضطراری پزشکی دارد. علائم آنافیلاکسی شامل موارد زیر است:
- مشکل در تنفس
- تورم گلو
- خس خس سینه
- گیجی
- نبض ضعیف
- حالت تهوع
- مشکل بلع
چه کسی دچار آلرژی به بادمجان میشود؟
بادمجان متعلق به تیره بادمجانیان است. در صورت حساسیت به سایر بادمجانیان، از جمله: گوجه فرنگی، سیب زمینی یا فلفل، احتمال ابتلا به آلرژی به بادمجان بیشتر است. بادمجان همچنین حاوی یک ماده شیمیایی به نام سالیسیلات است که یکی از مواد تشکیل دهنده آسپرین است. این بدین معناست که افراد مبتلا به آلرژی آسپرین یا حساسیت به سالیسیلات به احتمال بیشتری دچار آلرژی بادمجان یا عدم تحمل به مقدار زیاد سالیسیلات میشوند. معمولاً آلرژی بادمجان در اوایل کودکی بروز میکند. کودکان بزرگتر و بزرگسالان نیز ممکن است دچار آلرژی بادمجان یا آلرژی به سایر تیره بادمجانیان در طول زندگی خود شوند. شخصی که قبلاً بادمجان خورده باشد بدون اینکه هیچ تاثیری داشته باشد باز هم ممکن است دچار آلرژی در آینده شود. ممکن است فرد قبلاً بادمجان خورده باشد و هیچ عوارضی نداشته باشد و هنوز بعداً دچار حساسیت شود.
چه موقع باید برای حساسیت به بادمجان به پزشک مراجعه کرد؟
افراد با علائم حساسیت غذایی باید به هنگامی که منابع علائم حساسیت زای آنها مشخص نیست به پزشک مراجعه کنند. علاوه بر این هر کس که دچار آلرژی به بادمجان یا سایر غذاها باشد در صورتی که دچار علائم آنافیلاکسی شود باید به اورژانس مراجعه کند.
تشخیص حساسیت به بادمجان
بعضی افراد می دانند که بادمجان غذایی ست که باعث علائم آلرژی آنها میشود. آن ها یک بادمجان میخورند و فوراً دچار علائم میشوند. افراد دیگر ممکن است علائمشان دیرتر ظاهر شود و لازم باشد که یک دکتر علت واکنش آلرژیک آن ها را تشخیص دهد. اگر علت واکنش مشخص نباشد، پزشک بیمار را به متخصص آلرژی ارجاع میدهد. متخصص آلرژی می تواند به فرد کمک کند تا غذاهای دیگر را که ممکن است باعث ایجاد واکنش های آلرژیک شوند، مشخص کند. هنگام مراجعه به متخصص آلرژی، انتظار می رود که تاریخچه پزشکی مفصلی از جمله هر نوع حساسیت شناخته شده دیگری را ارائه دهد. متخصص آلرژی احتمالاً چندین سؤال درباره زمان شروع علائم و میزان شدید بودن آنها سؤال می کند. در حالی که سطح آنتی بادی ایمونوگلوبولین و تست های خارش پوست برای کمک به تشخیص انجام شود، متخصص آلرژی احتمالاً توصیه میکند که فرد با این علائم یک رژیم غذایی خاص را دنبال کند. همچنین ممکن است پیشنهاد کند بیمار یک دفتر ثبت غذایی داشته باشد تا زمانی که منبع آلرژی مشخص شود.
غذاهایی که باید در صورت داشتن حساسیت به بادمجان از آنها اجتناب کرد
افراد مبتلا به آلرژی به بادمجان باید در مورد غذاهایی که می خورند، احتیاط کنند. علاوه بر غذاهای خاص بادمجانی، در دستور العملهای دیگر می تواند بادمجان کمتری وجود داشته باشد. بادمجان یک جایگزین محبوب گوشت در بسیاری از غذاهای گیاهی است, بنابراین بهتر است همواره برچسب های غذایی برای محصولات گیاهی از جمله برگرهای گیاهی در فروشگاه های مواد غذایی و رستوران ها، بررسی کنید. افراد مبتلا به آلرژی به بادمجان ممکن است به سایر تیره بادمجانیان نیز حساسیت داشته باشند، از جمله:
- گوجه فرنگی
- فلفل
- سیب زمینی سفید
- گوجی بری
- فلفل سیاه
سالیسیلات موجود در بادمجان عامل علائم آلرژی یا عدم تحمل در بعضی افراد است. این افراد باید از غذاهای دیگری که بطور طبیعی حاوی این ماده شیمیایی هستند، خودداری کنند. افراد با سطح آنتی بادی ایمونوگلوبولین طبیعی، اما با حساسیت به سالیسیلات ممکن است قادر به تحمل مقدار کمی از سالیسیلات قبل از بروز علائم باشند. غذاهای دیگر حاوی سالیسیلات عبارتند از:
بهتر است که یک برنامه ریزی غذایی را ایجاد کنید. پزشک یا متخصص تغذیه میتواند برنامهای ایجاد کند که به شخص کمک میکند تا از غذاهایی که بالقوه موجب ایجاد علائم می شوند، اجتناب کند و با وجود این بتواند مواد مغذی ضروری کل روز را تامین کند. داشتن یک دفترچه ثبت غذایی می تواند به ثبت غذاهایی که موجب تحریک یک واکنش آلرژیک میشود، کمک می کند.
درمان واکنش آلرژیک
برای واکنش های حداقلی، فرد می تواند از داروهای بدون نسخه همانند بنادریل (دیفن هیدرامین) استفاده کند. برای بروز واکنش ها برای اولین بار, فرد باید در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کند. پزشک می تواند مشخص کند که آیا شخص حساسیت به بادمجان دارد یا اینکه حساسیت از منبع دیگری ایجاد شده یا خیر. این می تواند به تعیین یک برنامه درمانی کمک کند. در صورت وقوع شوک آنافیلاکسی, فرد باید سریعا به اورژانس مراجعه کند. شوک آنافیلاکسی در عرض چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض ماده آلرژن بوجود می آید و می تواند کشنده باشد. اگر کسی دچار شوک شود، همراه وی باید این کارها را انجام دهد:
- بلافاصله با 115 تماس بگیرید
- در صورت در دسترس بودن، استفاده از اپی نفرین
- درآوردن لباس های مزاحم
- دراز کردن شخص با پاهایی که کمی بالاتر قرار گرفتهاند
- در صورت لزوم احیای قلبی ریوی انجام دهید
- در صورت بروز استفراغ سر بیمار را به یک سمت کج کند
- از دادن هر گونه دارویی غیر از اپی نفرین خودداری کنید، زیرا ممکن است فرد حساسیت داشته باشد
نتیجه گیری
افراد مبتلا به آلرژی به بادمجان میتوانند آلرژی خود را بوسیله اجتناب از مصرف بادمجان و غذاهای تحریک کننده، کنترل کنند. اگر تصادفاً خورده شود, آنها می توانند علائم آلرژی را با آنتی هیستامین های بدون نسخه کاهش دهند. شخص مبتلا به حساسیت به بادمجان ممکن است به سایر تیره بادمجانیان نیز حساسیت داشته باشد و در صورتی که آلرژی وی شدید باشد یا سطح آنتی بادی ایمونوگلوبولین بالایی دارد شاید لازم باشد از خوردن آنها اجتناب کند. در مواردی که کسی آلرژی شدید به بادمجان دارد، پزشک احتمالاً یک اپی نفرین برای موارد اورژانسی تجویز میکند. در مواردی که شخص مبتلا به آلرژی بادمجان دچار شوک آنافیلاکسی میشود، اورژانس باید مداخله کند.
منبع: medicalnewstoday