شما با خوشحالی ازدواج کرده اید و می خواهید خانواده خود را گسترش دهید. اما به نظر می رسد که داشتن فرزند برای شما سخت به نظر می رسد. خب، امید خود را از دست ندهید. علت بارور نشدن خود را شناسایی کرده و آن را برطرف کنید. در این مقاله، نکاتی برای بهبود شانس باروری ارائه می کنیم. چندین تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی تان می تواند این مشکل را حمل کند. به خواندن این متن ادامه دهید.
عواملی که می توانند بر باروری تاثیر بگذارند
به دلایل مختلف از جمله ناباروری مرد و زن، باروری ممکن است مشکل شده و یا با تاخیر مواجه شود. در این قسمت، چندین عامل وجود دارد که می تواند شانس باروری شما را تحت تاثیر قرار دهد:
در زنان:
- با افزایش سن مادر (بالای 30 سال)، احتمال بارداری کاهش پیدا می کند
- فیبروم رحمی
- حاملگی خارج رحمی
- آندومتریوز
- بیماری التهابی لگن
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- سابقه داشتن بیماری مقاربتی (STD)
- محاسبه اشتباه زمان باروری (زمان تخمک گذاری)
- انسداد لوله فالوپ
- دوره قاعدگی نامنظم
- عدم تعادل تیروئید
- نارسایی زودرس تخمدان (POF)
- ذخیره تخمدان کاهش یافته (ROD)
در مردان:
- تعداد کم اسپرم ها
- بیضه های غیر متعارف
- اختلال عملکرد نعوظ
- انزال زودرس
- دیابت
در حالت کلی:
- هر گونه جراحی شکمی یا لگن
- مشکلات سبک زندگی
اگر یک بیماری اساسی مانع از بارداری شما نمی شود، می توانید با کمی تلاش کردن شانس باروری خود را افزایش دهید.
21 نکته برتر برای بهبود شانس باروری
در این قسمت، چندین نکته برای بهبود شانس باروری تان ارائه شده است.
1. چکاپ سلامتی (معاینه کامل بدن)
برای اطمینان از اینکه از نظر پزشکی مشکلی وجود ندارد، معاینه های اولیه پزشکی را انجام دهید. می توانید آزمایش تخمک گذاری و اسپرم انجام دهید، که پارامترهای اصلی برای تصمیم گیری توانایی زوجین برای باروری هستند. علاوه بر این، آگاهی از سلامت خودتان می تواند یک بارداری ایمن و بی خطر را تضمین کند.
2. حفظ وزن بدن
وزن بدن زن نقش اساسی در باروری ایفا می کند. اضافه وزن یا کسری وزن داشتن منجر به تغییرات هورمونی در بدن می شود، که می تواند احتمال باروری شما را کاهش دهد. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و سالم ماندن از نظر بدنی می تواند در حفظ وزن ایده آل بدن کمک کند.
3. سبک زندگی سالم
یک سبک زندگی سالم می تواند احتمال باروری شما را افزایش دهد. از نوشیدن الکل، سیگار کشیدن و مصرف داروهای غیر مجاز اجتناب کنید، زیرا می توانند تاثیر نامطلوبی بر شانس باروری تان داشته باشند. از مصرف بیش از حد هله هوله اجتناب کنید و میوه ها، سبزیجات، گوشت، ماهی و محصولات لبنی (به خصوص غذاهای ارگانیک) را در رژیم غذایی تان قرار دهید. همچنین به طور مرتب ورزش کنید تا وزن بدن را مناسب نگه دارید. این امر با ارتقاء کیفیت اسپرم و تخمک سالم، احتمال باروری شما را بیشتر می کند.
4. دوره تخمک گذاری خود را تحت نظر داشته باشید
دوره تخمک گذاری خود را تحت نظر داشته باشید تا بدانید که زمان درست برای مقاربت جهت باروری چه زمانی است. به عنوان مثال، اگر دوره قاعدگی تان 28 روزه است، در روز چهاردهم تخمک گذاری خواهید کرد. بنابراین، پنجره باروری از روز دهم تا هجدهم باز خواهد بود که برای داشتن رابطه جنسی ایده آل است. همچنین ممکن است تمایل به مشاوره با متخصص زنان داشته باشید. همچنین می توانید قوام مخاط دهانه رحم و دمای پایه بدن را برای کنترل دوره تخمک گذاری خود بررسی کنید.
5. نظارت بر فولیکول
اگر به تنهایی قادر به کنترل دوره تخمک گذاری خود نیستید، پزشک می تواند در زمینه نظرات فولیکول به شما کمک کند. با آزمایش هورمون موجود در خون و سونوگرافی تخمدان، زمان دقیق تخمک گذاری مشخص می شود.
6. غذاهای تقویت کننده باروری (افزایش شانس بارداری با این غذاها)
مواد مغذی مانند اسید فولیک، ویتامین های A و C و D و E و زینک، روی و پتاسیم و مس برای تقویت باروری ضروری هستند. این مواد که در رژیم غذایی یا مکمل ها وجود دارند، به تولید تخمک های سالم و بهبود کیفیت اسپرم ها کمک می کنند. غذاهایی که باید مصرف کنید، به شرح زیر هستند:
- سبزیجاتی با برگ سبز: اسفناج، کلم، کلم بروکلی
- ماهی های چرب: ساردین، سالمون، ماهی خالی مخالی
- غذاهای منبع غنی از زینک: بادام هندی، دانه های کدو تنبل، صدف، گوشت گاو و بره ارگانیکی که تنها از علف تغذیه کرده اند.
- کربوهیدرات های پیچیده: نان سبوس دار، برنج، ماکارونی، سیب زمینی شیرین.
- غذاهای سرشار از پروتئین: مرغ، لبنیات، آجیل، بوقلمون، توفو، دانه ها، تخم مرغ و حبوبات.
7. کاهش استرس، شانس باروری را افزایش می دهد
استرس می تواند باعث نوسانات هورمونی شود که می تواند بر باروری مردان و زنان تاثیرگذار باشد. مدیتیشن، ورزش های هوازی و یوگا روش هایی برای کاهش سطح استرس هستند.
8. در زمینه داروهایی که مصرف می کنید، با پزشک مشورت کنید
اگر هر گونه داروی خاصی برای یک بیماری خاص مصرف می کنید، در مورد تصمیم خود برای داشتن فرزند با پزشک مشورت کنید. برخی از داروها مانند استروئیدها، مسدود کننده های آلفا، داروهای ضد روان پریشی، و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی می توانند بر باروری تاثیر بگذارند.
9. ویتامین های دوران بارداری را مصرف کنید
اگر قصد بارداری دارید، با پزشک خود صحبت کرده و مصرف ویتامین پریناتال دوره بارداری را شروع کنید. آنها می توانند هر گونه کمبود ویتامین که ممکن است در تاخیر در باروری نقش داشته باشد را برطرف کنند.
10. به اندازه کافی بخوابید
یک خواب خوب برای حفظ سوخت و ساز بدن و تولید هورمون لازم است. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که 7 تا 8 ساعت در روز می خوابید.
11. صیمیت فیزیکی
در حین مقاربت، از پوزیشن جنسی که زن در بالا قرار گرفته اجتناب کنید، تا مانع از بیرون ریختن اسپرم ها شود. چیزی مانند پوزیشن مردرو را انتخاب کنید که مرد در بالا قرار گرفته و اطمینان حاصل می شود که مایعات بیشتری وارد واژن می شوند و و احتمال باروری را افزایش می دهد. در انتهای مقاربت برای مدتی در وضعیت افقی باقی بمانید، تا اسپرم ها زمان کافی برای انتقال به مهبل (واژن) و داخل تخمک را داشته باشند.
12. از استفاده از روان کننده ها اجتناب کنید
استفاده از روان کننده ها در حین رابطه جنسی می تواند تحریک اسپرم ها را کاهش دهد، که مانع از رسیدن اسپرم ها به تخمک می شود. همچنین اسپری های واژن یا تامپون ها می توانند واژن را خشک کنند و از این طریق جریان اسپرم را محدود کنند.
13. میزان کافئین مصرفی خود را کاهش دهید
مصرف زیاد کافئین می تواند مانع از بارداری شما شده و زمان لازم برای باروری را طولانی مدت کند. مصرف کافئین بیش از حد خطرات سقط جنین را نیز به همراه دارد. بنابراین در دوران بارداری میزان کافئین مصرفی خود را به 300 میلی گرم در روز محدود کنید.
14. طب سوزنی
بر روی نقاط خاصی از بدن فشار وارد کنید که می تواند استرس را کاهش داده و به بازگرداندن تعادل هورمونی بدن کمک کند. این امر بیشتر منجر به تولید تخمک و اسپرم سالم می شود.
15. مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده را کاهش دهید
بهتر است که از مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده اجتناب کنید، زیرا باعث افزایش سطح گلوکز در خون می شوند. این حالت بیشتر باعث مشکلات تخمک گذاری می شود.
16. مصرف قرص های ضد بارداری را متوقف کنید
باید 4 تا 6 ماه قبل از برنامه ریزی برای بارداری، مصرف قرص های ضد بارداری را متوقف کنید. پس از قطع مصرف قرص های ضد بارداری، بدن نیاز به کمی زمان دارد تا تعادل هورمونی طبیعی خود را پس از قطع مصرف قرص های ضد بارداری به دست بیاورد.
17. مردان باید از دوچرخه سواری یا موتورسواری اجتناب کنند
برای بقای اسپرم در بیضه ها باید یک دمای مطلوب که یک تا دو درجه پایین تر از میانگین دمای بدن است، حفظ شود. بنابراین، مردان باید از پوشیدن لباس زیرهای تنگ، قرار دادن لپتاپ بر روی پاهای خود، دوچرخه سواری یا موتور سواری اجتناب کنند. حفظ دمای مناسب بیضه ها برای تولید اسپرم سالم بسیار ضروری است.
18. از خوردن بیش از حد شیرینی اجتناب کنید
مصرف بیش از حد مواد قندی می تواند منجر به تولید بیش از حد آدرنالین شود، که می تواند مانع از تولید هورمون پروژسترون شده و احتمال باروری را کاهش دهد.
19. ارگاسم زنان
ارگاسم زنان با ایجاد مسیری از طریق انقباضات برای اسپرم ها، نقش مهمی در باروری ایفا می کند. همچنین منجر به ترشح روان کننده های طبیعی می شود که به تحریک اسپرم کمک می کنند.
20. از انجام ورزش های شدید اجتناب کنید
ورزش متعادل و منظم به زن کمک می کند تا سالم بماند و احتمال باروری را افزایش می دهد. با این وجود، از انجام ورزش های سنگین که می تواند باعث فشار به بدن شود، خودداری کنید که شانس باروری را کاهش می دهد.
21. مردان نیز باید وزن خود را کنترل کنند
چاقی یا اضافه وزن احتمالا در میزان کم اسپرم ها ایفای نقش می کنند. اضافه وزن می تواند باعث تغییرات هورمونی شود که به نوبه خود باعث کاهش باروری می شود. بنابراین، مردان باید برای کاهش وزن خود تلاش کنند تا شانس باروری را افزایش دهند.
نتیجه گیری
ناباروری یک مشکل غیر قابل حل نیست. اما به عنوان زن و شوهر، باید با انتخاب های درست سعی در عملی کردن آن داشته باشید. اگر قادر به باروری به صورت طبیعی نیستید، همیشه می توانید به دنبال فن آوری های تولید مثل کمکی مانند لقاح مصنوعی یا حتی رحم اجازه ای باشید. برای راهنمایی بیشتر با پزشک یا یک متخصص باروری صحبت کنید.