کاربردهای لووفلوکساسین (Levofloxacin)، روش مصرف و عوارض جانبی تاوانکس

کاربردهای لووفلوکساسین (Levofloxacin)، روش مصرف و عوارض جانبی تاوانکس آنتی بیوتیک لووفلوکساسین متعلق به طبقه ای از داروها است که با نام «آنتی بیوتیک کینولون» شناخته می شوند. برای درمان انواع مختلفی از عفونت های باکتریایی به کار می رود. برخی از عوارض جانبی آن: تهوع، سردرد و ... می باشد.

آنتی بیوتیک لووفلوکساسین برای درمان عفونت های باکتریایی به کار می رود. در ادامه اطلاعات دارویی آنتی بیوتیک لووفلوکساسین (levofloxacin) از جمله: موارد مصرف، روش استفاده و... بیان شده است.

موارد استفاده از لووفلوکساسین

از لووفلوکساسین برای درمان انواع مختلفی از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو، متعلق به طبقه ای از داروها است که با نام «آنتی بیوتیک کینولون» شناخته می شوند. این دارو با توقف رشد باکتری ها عمل می کند. این آنتی بیوتیک تنها عفونت های باکتریایی را درمان می کند. این دارو برای عفونت های ویروسی (مانند سرما خوردگی یا آنفولانزا های شایع) موثر نیست. استفاده از آنتی بیوتیک زمانی که به آن نیازی نیست، باعث می شود که برای عفونت ها در آینده موثر نباشد.

نحوه درمان با داروی لووفلوکساسین (levofloxacin)

  • قبل از شروع استفاده از لووفلوکساسین و هر بار که مجددا مصرف آن را آغاز می کنید، راهنمای دارویی را مطالعه کرده و در صورت امکان، بروشور اطلاعات مربوط به بیمار نوشته شده توسط داروساز خود را تهیه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
  • این دارو را به شکل خوراکی و مطابق با تجویز پزشک، معمولا یک مرتبه در روز، با یا بدون غذا مصرف کنید. در هنگام مصرف این دارو، میزان زیادی مایعات بنوشید، مگر اینکه پزشک چیز دیگری را تجویز کرده باشد.
  • این دارو را حداقل دو ساعت قبل یا دو ساعت بعد از مصرف داروهای دیگری استفاده کنید که اثر بخشی داروی تاوانکس را کاهش می دهند. نمونه هایی از این داروها به شرح زیر است: کیناپریل، سوکرالفات، ویتامین ها یا مواد معدنی (مانند روی و آهن)، داروهای حاوی منیزیم، آلومینیوم یا کلسیم (مانند آنتی اسیدها، محلول دیدانوزین، آب میوه های غنی شده با کلسیم) و سایر داروها. در مورد تمام داروهایی که استفاده می کنید، از پزشک یا داروساز خود سوال بپرسید.
  • دوز مصرفی و طول درمان بستگی به شرایط پزشکی و پاسخ به درمان دارد. در کودکان، دوز مصرفی بر اساس وزن تعیین می شود.
  • برای بهترین اثرگذاری دارو، آنتی بیوتیک را در فواصل زمانی برابر مصرف کنید. برای کمک به یادآوری، این دارو را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. حتی اگر علائم شما در مدت چند روز برطرف شوند، مصرف این دارو را به طور کامل تا زمان تجویز شده توسط پزشک ادامه دهید. قطع زود هنگام مصرف این دارو ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود. اگر علائم شما ادامه پیدا کرد و یا وخیم تر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.

طریقه مصرف قرص لووفلوکساسین

عوارض جانبی لووفلوکساسین

  • ممکن است حالت تهوع، اسهال، سردرد، سرگیجه، گیجی یا مشکل در خواب ایجاد کند. اگر هر یک از این عوارض جانبی ادامه پیدا کرد و یا وخیم تر شد، سریعاً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
  • به خاطر داشته باشید که پزشک این دارو را تجویز کرده است؛ زیرا او تشخیص داده است که فواید آن بیشتر از خطر عوارض جانبی دارو است. بسیاری از افراد با مصرف این دارو عوارض جانبی جدی ندارند.
  • در صورت بروز هر کدام از عوارض جانبی جدی زیر، فورا به پزشک خود اطلاع دهید: خونریزی یا کبودی غیر عادی، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در میزان ادرار)، علائم مشکلات کبدی (مانند حالت تهوع یا استفراغی که متوقف نمی شود، بی اشتهایی، درد معده یا شکم، زرد شدن چشم یا پوست، تیرگی ادرار).
  • در صورت بروز هر کدام از عوارض جانبی بسیار جدی زیر، فورا درخواست کمک پزشکی کنید: درد قفسه سینه، سرگیجه شدید، غش کردن، ضربان قلب سریع یا نامنظم، علائم پارگی یا شکستگی رگ اصلی خون که آئورت نامیده می شود (درد ناگهانی یا شدید در معده یا قلب یا کمر، سرفه، تنگی نفس).
  • این دارو به دلیل وجود باکتری های مقاوم، ممکن است به ندرت باعث یک بیماری شدید روده (اسهال مربوط به کلستریدیوم دیفیسیل) شود. این بیماری ممکن است در طول درمان یا هفته ها و ماه ها پس از قطع درمان رخ دهد. در صورت ابتلا به بیماری های زیر، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید: اسهال مداوم، درد یا گرفتگی شکم یا معده، خون یا مخاط در مدفوع.
  • در صورت بروز هر یک از علائم زیر از داروهای ضد اسهال یا مشتقات تریاک استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است این محصولات باعث وخیم تر شدن علائم شود.
  • استفاده طولانی مدت از این دارو یا تکرار دوره مصرف این دارو ممکن است باعث برفک دهانی یا یک عفونت مخمری جدید شود. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان، تغییر در ترشحات واژنی یا دیگر علائم جدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
  • یک واکنش آلرژی زا بسیار جدی به این دارو نادر است. اما در صورت مشاهده علائم واكنش آلرژی زا جدی، فوراً درخواست کمک پزشکی نمایید. علائمی از جمله: جوش، خارش یا تورم (به خصوص در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی.

این یک فهرست کامل از عوارض جانبی احتمالی این دارو نیست، در صورتی که متوجه علائم دیگری شده اید که در این قسمت ذکر نشده، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

عوارض جانبی لووفلوکساسین

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف لووفلوکساسین

  • قبل از مصرف لووفلوکساسین، اگر به این دارو یا هر آنتی بیوتیک کینولون دیگر (مانند سیپروفلوکساسین، موکسی فلوکساسین، افلوکساسین) یا هر چیز دیگری آلرژی دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال باشد، که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژی زا یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
  • قبل از مصرف این دارو، در مورد سابقه پزشکی خود با پزشک یا داروساز صحبت نمایید، به ویژه اگر هر یک از بیماری های زیر را دارید: بیماری دیابت، مشکلات مفصل یا تاندون (مانند تاندونیت، بورسیت)، بیماری های کلیوی، اختلالات روحی و روانی (مانند افسردگی)، یک اختلال عضلانی خاص (میاستنی گراویس)، مشکلات عصبی (مانند نوروپاتی محیطی)، اختلال تشنج، مشکلات عروق خونی (مانند آنوریسم یا انسداد آئورت یا سایر رگ های خونی، سفت شدن شریان ها)، فشار خون بالا، برخی اختلالات ژنتیکی خاص (سندرم مارفان، سندرم اهلرز - دانلوس).
  • لووفلوکساسین ممکن است باعث ایجاد بیماری شود که بر ضربان قلب (طولانی شدن QT) تأثیر بگذارد. طولانی شدن QT به ندرت می تواند باعث ضربان قلب سریع یا نامنظم جدی (به ندرت کشنده) و علائم دیگر (مانند سرگیجه شدید، غش) شود که فوراً به مراقبت پزشکی نیاز دارند.

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف لووفلوکساسین

  • اگر شرایط پزشکی خاصی دارید و یا داروهای دیگری مصرف می کنید که ممکن است باعث طولانی شدن QT شود، خطر طولانی شدن QT ممکن است با مصرف این دارو افزایش یابد. قبل از استفاده از لووفلوکساسین، به پزشک خود در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید، و اگر هر یک از بیماری های زیر را دارید، اطلاع دهید: مشکلات قلبی خاص (نارسایی قلب، ضربان قلب آهسته، طولانی شدن QT در نوار قلب)، سابقه خانوادگی بیماری های قلبی خاص (طولانی شدن QT در نوار قلب و مرگ بر اثر ایست قلبی).
  • میزان کم پتاسیم یا منیزیم در خون نیز ممکن است خطر طولانی شدن QT را افزایش دهد. اگر از داروهای خاصی استفاده می کنید (مانند دیورتیک ها یا «قرص های آب»)، یا اگر بیماری مانند تعریق شدید، اسهال یا استفراغ دارید، این خطر ممکن است افزایش یابد. در مورد استفاده ایمن از لووفلوکساسین با پزشک خود صحبت نمایید.
  • لووفلوکساسین به ندرت ممکن است باعث ایجاد تغییرات جدی در قند خون شود، به خصوص هنگامی که به دیابت مبتلا هستید.
  • به طور مرتب قند خون خود را مطابق با تجویز پزشک اندازه گیری کرده و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. مراقب علائم قند خون بالا مانند افزایش میزان ادرار یا تشنگی، باشید. همچنین به علائم قند خون پایین مانند تعریق ناگهانی، لرزیدن، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه یا سوزن سوزن شدن دست و پا توجه کنید. به همراه داشتن قرص یا ژل گلوکز برای درمان قند خون پایین ایده خوبی است. اگر اشکال قابل اعتماد گلوکز را به همراه خود ندارید، با خوردن یک منبع سریع قند مانند شکر معمولی، عسل یا آب نبات یا با نوشیدن آب میوه یا نوشابه غیر رژیمی به سرعت قند خون خود را بالا ببرید. بلافاصله در مورد واکنش و استفاده از این محصول به پزشک خود بگویید. برای پیشگیری از قند خون پایین، به طور منظم وعده های غذایی بخورید و از نخوردن یک وعده غذایی اجتناب کنید. در صورت بروز هر گونه واکنشی، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک شما را تغییر داده و یا داروهای دیابت شما را تنظیم نماید.

نکات کلیدی پیش از مصرف قرص لووفلوکساسین

  • داروی تاوانکس ممکن است باعث سرگیجه یا گیجی شود. الکل یا ماری جوانا (Cannabis)، می تواند باعث افزایش میزان سرگیجه یا گیجی شما شود. در حین مصرف این دارو رانندگی نکرده و از ماشین آلات استفاده نکنید و یا هر کاری که نیاز به هوشیاری دارد، انجام ندهید تا زمانی که به صورت ایمن قادر به انجام آن باشید. مصرف نوشیدنی الکی خود را محدود کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (Cannabis) به پزشک خود اطلاع دهید.
  • این دارو ممکن است شما را نسبت به خورشید حساس تر کند. زمان قرارگیری در معرض آفتاب را محدود کنید. از اتاقک های مخصوص برنزه کردن یا لامپ های فرابنفشی که برای برنزه کردن بدن به کار می روند، اجتناب کنید. هنگام بیرون رفتن از منزل، از ضد آفتاب و لباس های محافظ در برابر نور خورشید استفاده کنید. در صورت آفتاب سوختگی یا تاول پوستی یا قرمزی، سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید.
  • لووفلوکساسین ممکن است باعث شود واکسن های زنده باکتریایی (مانند واکسن حصبه) نیز عمل نکنند. در حین استفاده از این دارو، لووفلوکساسین یا ایمن سازی بدن در برابر بیماری نکنید، مگر اینکه پزشک به شما این گونه تجویز کرده باشد.
  • قبل از جراحی، در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید، به پزشک یا دندان پزشک خود اطلاع دهید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای فاقد نسخه و داروهای گیاهی).
  • کودکان هنگام استفاده از قرص تاوانکس ممکن است در معرض خطر مشکلات مفاصل و تاندون قرار بگیرند. در مورد خطرات و فواید مصرف این دارو با پزشک صحبت کنید.
  • سالمندان ممکن است در معرض مشکلات بیشتر تاندن قرار بگیرند (به خصوص در حال مصرف کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون یا هیدروکورتیزون)، طولانی شدن QT، و پارگی یا شکستگی ناگهانی رگ خونی اصلی (آئورت).
  • در دوران بارداری، این دارو فقط در مواردی که به وضوح به آن نیاز باشد، باید مورد استفاده قرار بگیرد. در مورد خطرات و فواید مصرف آن در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
  • این دارو به شیر مادر منتقل می شود، اما بعید است که به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف لووفلوکساسین در بارداری، شیردهی و کودکان

تداخلات دارویی لووفلوکساسین

  • تداخلات دارویی ممکن است باعث تغییر رفتار داروهای شما یا افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی شود. این مطلب شامل تمام تداخلات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک یا داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز آن را تغییر ندهید.
  • برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند، عبارتند از: استرانسیوم.
  • اگرچه بعید است بیشتر آنتی بیوتیک ها بر روش های ضد بارداری هورمونی مانند قرص ها، پچ و حلقه تاثیر بگذارند، اما تعداد کمی آنتی بیوتیک وجود دارند (مانند ریفامپین، ریفابوتین)، که می توانند اثرگذاری این روش های ضد بارداری را کاهش دهند. نتیجه این کار ممکن است بارداری باشد. اگر از روش های کنترل تولد هورمونی استفاده می کنید، در مورد جزئیات بیشتر با پزشک یا داروساز خود صحبت نمایید.
  • لووفلوکساسین بسیار شبیه به داروی افلوکساسین است. در حین استفاده از لووفلوکساسین، از داروهای حاوی افلوکساسین استفاده نکنید.
  • این دارو ممکن است با تست های آزمایشگاهی خاصی (مانند غربالگری ادرار برای وجود مشتقات تریاک) تداخل داشته باشد، که ممکن است باعث نتایج آزمایش نادرست شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و تمام پزشکان از مصرف این دارو توسط شما اطلاع دارند.

تداخلات دارویی لووفلوکساسین

اوردوز

اگر کسی اوردوز کرده و یا علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی دارد، با 115 تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو به شرح زیر است: سرگیجه شدید.

تذکر
  • این دارو را با دیگران سهیم نشوید.
  • این دارو فقط برای شرایط فعلی شما تجویز شده است. بعدها برای عفونت دیگر از آن استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک به شما این گونه تجویز نماید.
  • آزمایشات آزمایشگاهی (مانند عملکرد کلیه، شمارش کامل خون، قند خون، کشت) ممکن است قبل از شروع مصرف این دارو و هنگام مصرف آن صورت گیرد. به طور مرتب بر اساس نوبت خود به مطب پزشک یا آزمایشگاه مراجعه کنید.
دوز فراموش شده دارو

اگر مصرف یک دوز را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید، مگر اینکه 8 ساعت تا زمان مصرف دوز بعدی باقی مانده باشد. در این خصوص، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. دوز بعدی را مطابق با برنامه زمانی عادی آن مصرف کنید. هرگز دو دوز را به طور هم زمان برای جبران دوز فراموش شده مصرف نکنید.

نگهداری از دارو
  • دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری نمایید. آن را در حمام نگهداری نکنید.
  • تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • آنها را جهت دور ریختن در داخل چاه دست شویی یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه در دستورالعمل دارو این گونه نوشته شده باشد.
  • این دارو را زمانی که تاریخ انقضاء آن گذشته و یا دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، به درستی دور بریزید. با داروساز یا شرکت دفع زباله های محلی برای چگونگی روش های بی خطر دور ریختن دارو مشورت نمایید.

منبع: webmd

از
2
رای