خواص کلپوره [مریم نخودی] برای سلامتی، چربی خون و لاغری در طب سنتی

خواص کلپوره [مریم نخودی] برای سلامتی، چربی خون و لاغری در طب سنتی کلپوره یا مریم نخودی چیست؛ خواص کلپوره برای سلامتی، دیابت؛ کبد چرب، رحم، فشار خون، چربی خون، معده و لاغری، پوست صورت و مو؛ عوارض و مضرات کلپوره و تفاوت مریم گلی و مریم نخودی را در سلام دنیا بخوانید.

کلپوره (یا گیاه مریم‌ نخودی) (به انگلیسی Teucrium polium) از گیاهان دارویی بسیار مفید برای سلامتی بدن است که در طب سنتی طبع آن گرم و خشک است. از این گیاه دارویی برای درمان ناراحتی های دستگاه گوارش، تسکین درد ناحیه قفسه سینه، رفع بیماری‌های دستگاه تناسلی - ادراری، و درمان عرق غیرعادی در هنگام شب استفاده می شود. در این مطلب از سلام دنیا به خواص کلپوره چیست؛ فواید و خواص دارویی گیاه کلپوره یا مریم نخودی در طب سنتی؛ طریقه مصرف مریم نخودی برای عفونت رحم، دیابت، فشار خون، کبد چرب و مقاصد مختلف دیگر به همراه عوارض و مضرات کلپوره پرداخته خواهد شد. با ما همراه باشید.

کلپوره یا مریم نخودی چیست

مریم نخودی به عنوان یک گیاه دارویی با خواص درمانی متنوع، از دیرباز در طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و اخیراً توجه بیشتری به خواص آن برای سلامتی ما افزوده شده است. این گیاه با خواص تنظیم هورمونی، ضد التهابی و ضد اکسیدانی، می‌تواند در درمان مشکلات مختلف سلامتی کاربرد داشته باشد، از جمله درمان عفونت‌ها، کنترل وزن، و بهبود عملکرد گوارش و رحم.


حتما بخوانید: خواص و مضرات گیاه سنبل الطیب برای اعصاب


نام های دیگر گیاه کلپوره

این گیاه دارویی با نام های مریمی، مریمیه صغیره، مریم نخودی، گل گنو، ناعمه، قصعین، قوسیه، چیت کانی نیز شناخته می شود. در ادامه این مطلب برخی از مهم‌ ترین فواید کلپوره در درمان بیماری‌ها، طریقه مصرف و موارد احتیاطی در مورد مصرف صحیح این گیاه گردآوری‌ شده است.

کلپوره چیست

خواص درمانی گیاه کلپوره برای حفظ سلامتی بدن

1 . خواص کلپوره برای دیابت و کاهش قند خون:

برای کاهش قند خون از آب دم کرده آن استفاده می شود. دم کرده کلپوره با سرعت زیاد قند خون را کاهش می دهد پس از مصرف زیاد آن اجتناب شود.


حتما بخوانید: 13 روش مؤثر برای جلوگیری از ابتلا به دیابت


2 . خواص کلپوره برای کمک به دستگاه گوارش:

تقویت کننده معده است. دل پیچه را برطرف می کند، نفخ شکم و سوء هاضمه را کاهش می دهد و باعث هضم راحت غذا می شود. در درمان یبوست و اسهال نیز مورد استفاده قرار می گیرد. 15 الی 30 گرم برگ و ساقه گل دار آن را در یک لیتر آب‌ ‏جوش، به‌‌‏مدت ده دقیقه دم کنید. بعد از صاف کردن، آن را با عسل یا نبات شیرین کرده و بعد از هر وعده غذایی یک فنجان از آن را بنوشید.

3. درمان عفونت های دهان:

برای رفع برفک دهان، التیام زخم‌‌‏های دهانی، درمان گلودرد و شست‌‌ ‏و شو و ضدعفونی کردن دهان، آب جوشانده آن را غرغره کنید.

4.خواص مریم نخودی در بهبود سرما خوردگی:

به دلیل تب بر بودن جوشانده کلپوره این گیاه گزینه بسیار خوبی برای درمان سرماخوردگی است.

5. خواص کلپوره در رفع بیماری‌های دستگاه تناسلی و ادراری:

از گیاه کلپوره برای درمان برخی از بیماری های دستگاه تناسلی – ادراری نیز استفاده می شود.

6. کلپوره و کاهش فشار خون

تحقیقات علمی نشان می‌دهد که عصاره گیاه کلپوره اثر اینوتروپیک مثبتی بر قلب انسان دارد. عصاره کلپوره موجب کاهش فشار خون شده اما این کاهش به وسیله اثر اینوتروپیک مثبت عصاره این گیاه بر قلب که به آن اشاره شد خنثی می‌شود. همچنین عصاره گیاه کلپوره بر تعداد ضربان قلب انسان اثر ندارد.

خواص درمانی گیاه کلپوره برای حفظ سلامتی بدن

7. خواص کلپوره برای کبد چرب

کلپوره، که به نام مریم نخودی نیز شناخته می‌شود، یک گیاه دارویی است که در طب سنتی برای درمان و بهبود بسیاری از مشکلات سلامت مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از این مشکلات، کبد چرب است. در اینجا به برخی از خواص کلپوره برای کبد چرب اشاره می‌کنیم:

  • ضد التهابی: کلپوره دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند به کاهش التهاب در کبد کمک کند. این خاصیت می‌تواند به بهبود وضعیت کبد چرب کمک کند، زیرا التهاب مزمن یکی از عوامل موثر در توسعه و پیشرفت کبد چرب است.
  • آنتی‌اکسیدانی: کلپوره حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی است که می‌توانند از سلول‌های کبد در برابر آسیب‌های اکسیداتیو محافظت کنند. آسیب‌های اکسیداتیو یکی از عوامل موثر در پیشرفت کبد چرب هستند.
  • حمایت از سم‌زدایی کبد: کلپوره می‌تواند به بهبود فرآیند سم‌زدایی کبد کمک کند. این گیاه می‌تواند باعث افزایش فعالیت آنزیم‌های کبدی شود که در سم‌زدایی و تجزیه چربی‌ها نقش دارند.

حتما بخوانید: برای کبد چرب چی بخوریم


  • بهبود گردش خون: کلپوره می‌تواند به بهبود گردش خون در کبد کمک کند که این امر می‌تواند به ترمیم و بهبود عملکرد کبد کمک کند.
  • کاهش چربی کبد: برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف کلپوره می‌تواند به کاهش میزان چربی در کبد کمک کند. این خاصیت به ویژه برای کسانی که از کبد چرب غیرالکلی رنج می‌برند مفید است.
  • ضد باکتری و ضد ویروس: کلپوره دارای خواص ضد باکتری و ضد ویروس است که می‌تواند به محافظت از کبد در برابر عفونت‌های مختلف کمک کند.

8. خواص کلپوره برای رحم

کلپوره یک گیاه دارویی است که به طور گسترده در طب سنتی به عنوان درمانی برای بهبود وضعیت رحم استفاده می‌شود. این گیاه دارای خواص ضد التهابی قوی است که می‌تواند در درمان التهابات رحم، پلیپ‌ها و مشکلات دیگر رحم مؤثر باشد. به علاوه، کلپوره باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود که این امر می‌تواند به بهبود عملکرد رحم و کاهش خطر بروز مشکلات آن کمک کند.

برای استفاده از خواص درمانی کلپوره برای رحم، می‌توانید عصاره‌ی آبی یا عصاره‌ی الکلی این گیاه را به عنوان عصاره‌ی مایع یا به صورت کپسول مصرف کنید، همچنین مصرف منظم و به مدت زمان طولانی می‌تواند نتایج مثبتی در بهبود سلامت رحم داشته باشد. قبل از استفاده هر گونه مکمل غذایی یا دارویی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر شما مشکلات ویژه‌ای در این زمینه دارید.

خواص کلپوره برای رحم

9. خواص کلپوره برای عفونت

کلپوره یک گیاه دارویی با خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی قوی است که به عنوان یک درمان مؤثر برای عفونت‌های مختلف شناخته می‌شود. این گیاه قادر است به تسریع فرایند بهبودی بیماری‌های عفونی کمک کند، از جمله عفونت‌های ادراری، التهابات پوستی، عفونت‌های دستگاه گوارش و سایر مناطق بدن. علاوه بر این، کلپوره می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از روند بازگشت عفونت‌ها جلوگیری نماید. برای استفاده بهینه از خواص درمانی کلپوره برای عفونت، می‌توانید عصاره‌ی آبی یا الکلی این گیاه را به صورت داخلی یا خارجی مصرف کنید، بهتر است قبل از استفاده هر گونه مکمل غذایی یا دارویی، با پزشک خود مشورت کنید، به ویژه اگر عفونت شدید یا مزمن دارید.


حتما بخوانید: خواص و مضرات برنجاسف برای کیست


طریقه مصرف کلپوره برای عفونت

طریقه مصرف کلپوره برای عفونت ممکن است بسته به نوع عفونت و شدت آن متفاوت باشد. اما در کل، می‌توانید به شکل زیر از کلپوره استفاده کنید:

  • مصرف خارجی: برای التهاب‌ها و عفونت‌های پوستی، می‌توانید عصاره‌ی آبی کلپوره را به عنوان یک الیکسیر بر روی ناحیه‌ی مبتلا به عفونت پخش کنید. این کار می‌تواند به تسریع فرایند بهبودی کمک کند.
  • مصرف داخلی: برای عفونت‌های داخلی مانند التهاب‌های ادراری یا گوارشی، می‌توانید چای کلپوره تهیه کنید. برای این کار، یک یا دو قاشق چایخوری عصاره‌ی کلپوره را در یک لیوان آب جوشانده رقیق کرده و آن را میل کنید. می‌توانید این کار را دو یا سه بار در روز تکرار کنید.
  • مصرف به صورت کپسول یا قرص: کپسول‌ها یا قرص‌های حاوی عصاره‌ی کلپوره نیز برای مصرف داخلی درمان عفونت‌های مختلف موجود هستند. شما می‌توانید به دقت دستورات مصرف روی بسته‌بندی را دنبال کنید یا با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. به هر حال، قبل از هرگونه مصرف کلپوره یا هر داروی دیگری، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، به ویژه اگر شرایط خاصی دارید مانند بارداری یا مشکلات سلامتی دیگر.

طریقه مصرف کلپوره برای عفونت

10. خواص کلپوره برای چربی خون

کلپوره به عنوان یک گیاه دارویی با خواص مفید برای بهبود سلامت قلب و عروق شناخته شده است. تحقیقات نشان داده است که این گیاه می‌تواند به کاهش سطح چربی‌های خون کمک کند، به ویژه کلپوره معمولاً به عنوان یک ضد اکسیدان قوی شناخته می‌شود که می‌تواند به مقابله با آسیب‌های اکسیداتیو مرتبط با افزایش چربی خون کمک کند.


حتما بخوانید: خواص مریم گلی برای رحم


برای استفاده بهینه از خواص درمانی کلپوره برای کنترل چربی خون، می‌توانید عصاره‌ی آبی یا الکلی این گیاه را به صورت داخلی مصرف کنید. همچنین، تغذیه متوازن و فعالیت بدنی منظم نیز می‌تواند بهبود میزان چربی خون را تسریع بخشد. قبل از شروع هرگونه رژیم غذایی جدید یا استفاده از مکمل‌های غذایی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، به ویژه اگر دارای مشکلات سلامتی خاصی هستید مانند دیابت یا بیماری‌های قلبی.

خواص کلپوره برای چربی خون

11. خواص کلپوره برای کودکان

خواص کلپوره به عنوان یک گیاه دارویی برای کودکان نیز مورد توجه قرار می‌گیرد. این گیاه دارای خواص ضد التهابی و آرام‌بخش است که می‌تواند در درمان مشکلات معمول کودکان مانند کولیک، رفلاکس و اختلالات گوارشی موثر باشد. علاوه بر این، کلپوره به عنوان یک ضد اکسیدان طبیعی شناخته می‌شود که می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کودک کمک کند و در پیشگیری از بیماری‌های عفونی نقش داشته باشد.

برای استفاده از خواص درمانی کلپوره برای کودکان، می‌توانید عصاره‌ی آبی یا الکلی این گیاه را به صورت خوراکی به کودکان خود بدهید. معمولاً چای کلپوره نیز برای کودکان مناسب است که با توجه به سن و وزن کودک، می‌توانید دوز مناسب را تعیین کنید. همچنین، قبل از استفاده از هر گونه مکمل غذایی یا دارویی برای کودکان، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، به ویژه اگر کودک دارای حساسیت یا شرایط خاصی است.


حتما بخوانید: خواص و مضرات کندل کوهی و روش مصرف


12. خواص مریم نخودی برای زنان

مریم نخودی یک گیاه دارویی است که برای زنان خصوصاً با خواص مفید بسیار شناخته شده است. این گیاه دارای خواص تنظیمی هورمونی است که می‌تواند در مواقعی مانند عقیمی و ناراحتی‌های پیش از قاعدگی مؤثر باشد. به علاوه، مریم نخودی می‌تواند به بهبود سلامت رحم و کاهش دردهای قاعدگی کمک کند. استفاده از این گیاه می‌تواند به تعادل هورمون‌های زنانه کمک کرده و بهبود عملکرد گیرنده‌های هورمونی در بدن زنان را ارتقا دهد. قبل از استفاده از مریم نخودی یا هر گونه مکمل دیگری، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر شما مشکلات خاصی مانند بارداری یا مشکلات هورمونی دارید.

13. خواص مریم نخودی برای لاغری

مریم نخودی به عنوان یک گیاه دارویی با خواص مفید برای لاغری نیز شناخته می‌شود. این گیاه دارای خواص تنظیم کننده‌ی متابولیسم است که می‌تواند به بهبود فرآیند چربی‌سوزی و کنترل وزن بدن کمک کند. مصرف منظم مریم نخودی می‌تواند به تنظیم سطح قند خون و افزایش حس سیری و کاهش اشتها کمک کند، که این امور می‌تواند در راستای کاهش وزن مؤثر باشد.

همچنین، خواص ضد اکسیدانی این گیاه می‌تواند به پیشگیری از آسیب‌های اکسیداتیو کمک کند که در فرایند لاغری مهم است. قبل از شروع هرگونه رژیم غذایی یا مصرف مکمل‌های غذایی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، به ویژه اگر شرایط خاصی مانند مشکلات سلامتی یا داروهای دیگری در حال مصرف دارید.

خواص مریم نخودی برای لاغری

فواید کلپوره (گیاه مریم‌ نخودی) برای پوست و مو

14. خواص کلپوره برای پوست

1. رفع عوارض پوستی ناشی از گزش حشرات:

برای برطرف شدن خارش و التهابات پوستی ناشی از گزش حشرات گل تازه کلپوره را بکوبید و ضماد تهیه کنید این ضماد را به صورت موضعی روی محل گزیدگی قرار دهید.

2. خواص کلپوره : درمان عرق زیاد در شب:

یکی از مهم ترین خواص گیاه کلپوره درمان عرق زیاد در شب است. طریقه مصرف صحیح آن را از عطاری ها جویا شوید.

3. خواص کلپوره: درمان جوش های بدن:

مصرف گیاه کلپوره یکی از راه های بهبود جوش های بدن است.


حتما بخوانید: ماسک خانگی عسل و دارچین برای درمان جوش صورت 


4. خواص کلپوره التیام زخم های مزمن:

گیاه کلپوره را بخیسانید و خیسانده آن را روی زخم ها و خراشیدگی های پوست بگذارید تا زخم ها زودتر التیام یابند.

15. خواص کلپوره برای مو و تقویت پوست سر:

برای تقویت پوست سر، می توانید گل کلپوره را بجوشانید و از آب آن برای شستن پوست سر به عنوان تقویت کننده استفاده کنید.

فواید کلپوره (گیاه مریم‌ نخودی) برای پوست و مو

طریقه مصرف مریم نخودی

طریقه مصرف مریم نخودی بسته به نوع محصول (مثلاً عصاره‌ی آبی یا خشک شده) و هدف مصرف (مانند تنظیم هورمون‌ها، کاهش وزن یا درمان عفونت‌ها) ممکن است متفاوت باشد. در ادامه، چندین روش مصرف مریم نخودی را برای مقاصد مختلف توضیح می‌دهم:

  • مصرف خوراکی: برای تنظیم هورمون‌ها یا کاهش وزن، می‌توانید از عصاره‌ی آبی یا خشک شده‌ی مریم نخودی استفاده کنید. معمولاً می‌توانید 1 تا 2 قاشق چایخوری از عصاره‌ی آبی را در یک لیوان آب مخلوط کرده و به صورت یک یا دو بار در روز مصرف کنید. برای استفاده از خشک شده، می‌توانید 1 یا 2 قاشق چایخوری از پودر مریم نخودی را با آب یا مواد غذایی دیگر مخلوط کرده و مصرف کنید.
  • مصرف خارجی: برای استفاده درمانی از خواص ضد التهابی و آرام بخش مریم نخودی بر روی پوست، می‌توانید از عصاره‌ی آبی یا خشک شده‌ی گیاه استفاده کنید. عصاره را به موضع مورد نیاز بمالید و به آرامی ماساژ دهید یا به صورت کمپرس بر روی پوست قرار دهید.

حتما بخوانید: خواص دارویی و مضرات گیاه پاخری برای سرفه و بدن


  • مصرف به صورت قرص یا کپسول: برخی از مکمل‌های غذایی حاوی عصاره‌ی مریم نخودی به صورت قرص یا کپسول در بازار موجود هستند. شما می‌توانید دستورات مصرف موجود بر روی بسته‌بندی را دنبال کرده و با توجه به نیاز خود، از این مکمل‌ها استفاده کنید.

برای بهره‌مندی از خواص کلپوره برای کبد چرب، می‌ توان از دم‌کرده یا عصاره این گیاه استفاده کرد. در اینجا یک روش ساده برای تهیه دم‌کرده کلپوره آورده شده است:

مواد لازم:

  • یک قاشق چای‌خوری کلپوره خشک
  • یک لیوان آب جوش

طرز تهیه:

  • کلپوره خشک را در یک فنجان بریزید.
  • آب جوش را به آن اضافه کنید.
  • فنجان را با یک درپوش بپوشانید و بگذارید 10 تا 15 دقیقه دم بکشد.
  • دم‌کرده را صاف کرده و می‌توانید آن را مصرف کنید.

طریقه مصرف مریم نخودی

موارد احتیاطی و منع مصرف گیاه کلپوره

مضرات و عوارض گیاه کلپوره

1 . استفاده از گیاه دارویی کلپوره برای زنان باردار، مادران شیرده، نوزادان و کودکان زیر چهار سال در هیچ صورتی توصیه نمی شود.

2 . مصرف دارویی آن برای مدت کوتاهی مجاز است. چون ممکن است برای کبد و کلیه ایجاد مسمومیت کند.

3 . افراد که دچار بیماری‌ گلوکوم (آب‌سیاه چشم)، بزرگی پروستات و دارای ناراحتی‌های قلبی و نارسایی کلیه و کبد هستند. باید از مصرف این گیاه اجتناب کنند.

4 . مصرف همزمان گیاه کلپوره با داروهای ضد دیابت مانند انسولین و گلی بن کلامید باید با احتیاط همراه باشد زیرا باعث کاهش بیش‌ از حد قند خون می شود.

5 . افزایش تعداد ضربان قلب، سردرد، خشکی دهان، یبوست و احتباس ادراری از عوارض جانبی مصرف گیاه دارویی کلپوره است. بنابراین از این گیاه زیر نظر متخصص طب سنتی استفاده شود. 

موارد احتیاطی و منع مصرف گیاه کلپوره

تفاوت مریم گلی و کلپوره (مریم نخودی)

در آخر جالب است بدانید گاهی این دو گیاه را با هم اشتباه می گیرند، کلپوره گیاهی با نام علمی (Teucrium polium) است در صورتی که گیاه مریم گلی با نام Common sage یا (نام علمی: Salvia officinalis) شناخته می شود.

سخن آخر

کلپوره با نام علمی (Teucrium polium) نام یک گونه از سرده مریم نخودی است که دارای خاصیت دارویی و درمانی می باشد. ما در این مطلب سلام دنیا، به معرفی خواص درمانی کلپوره [مریم نخودی] برای سلامتی در طب سنتی و مضرات و عوارض آن پرداختیم. سوالات و تجربیات خود را در خصوص خواص درمانی گیاه کلپوره با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.


مطالب مرتبط

بهترین دمنوش ها هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا کدام است؟

خواص روغن سیاه دانه برای درد مفاصل

خواص درمانی و مضرات گیاه ناخک [اکلیل الملک] برای قاعدگی و سلامتی



از
55
رای