از روده سالم تا سیستم ایمنی قوی تر، مزایای برگ ریحان بی شمار است. یکی از گیاهانی که انسان برای سالیان طولانی آن را مصرف می کند ریحان است که به خاطر داشتن خواص درمانی بی نظیر، جزو محبوب ترین گیاهان شناخته شده است. ریحان بخاطر خواص دارویی قدرتمندی که دارد، همیشه مورد احترام است. هنوز هم در باغچه حیاط بسیاری از مردم هندوستان، حتی در آپارتمان ها می توانید آن را ببینید. ریحان یکی از خوراکی هایی است که هندوها در مراسم های خاص برای خدایان به معابد می برند. برخی می گویند، حتی جویدن برگ های ریحان مقدس ممنوع است و باید به یکباره خورده شود. در این مطلب از سلام دنیا درباره موضوع ریحان برای چی خوبه؟ فواید درمانی انواع ریحان، خواص ریحان بنفش، دارچینی، مقدس، سیاه، ریحان کوهی، سبز، خشک، ایتالیایی، خواص ریحان برای رحم، سنگ کلیه، کرونا، عفونت، قلب، یبوست، تب، سرماخوردگی، بارداری و شیردهی، برای پوست و سرطان در طب سنتی، ریحان برای اسهال خوبه؟ مضرات ریحان صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
ریحان برای چی خوبه
ریحان از خواص بی شماری بهره می برد که هم به صورت تازه و هم خشک می توان استفاده کرد، البته هم خام و هم پخته نیز مورد استفاده قرار می گیرد، که خاصیت دارویی نیز دارد، طبع این گیاه گرم و خشک است و از خاصیت آن می توان به این موارد اشاره کرد ؛ هضم کننده غذا می باشد، رگ ها و مجاری خونی را باز می کند، دهان را خوشبو می کند، بوی خوش به بدن می بخشد، اشتها را زیاد می کند، درد بدن را برطرف می کند، جذام را دور می کند ، در ادامه با دیگر خواص ریحان بیشتر آشنا خواهید شد.
حتما بخوانید: خواص و مضرات تخم یا دانه ریحان
سینامات، سیترونلول، ژرانیول، لینالول، پی نن و ترپینول برخی از روغن هایی هستند که در انواع ریحان می توان یافت. وجود این روغن هاست که به طور عمده روی مزایای دارویی برگ های ریحان تاثیر می گذارد. برگ های ریحان در انواع آشپزی ها مورد استفاده است. علاوه بر طعم دهی، این گیاه باعث حفظ و بالا بردن خواص غذا نیز می شود. از سلامت روده تا سیستم ایمنی قوی تر، مزایای برگ های ریحان فراوان است. در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم.
خواص ریحان دارچینی
خاستگاه این نوع ریحان کشور مکزیک می باشد، ریحان دارچینی همانند اسمش طعمی تند دارد و بوی شیرین، که به عنوان چاشنی در تهیه غذاهای مانند حبوبات از آن استفاده می کنند. این نوع ریحان نیز از مشتقات ریحان سبز و بنفش می باشد که خاصیتی چندان متفاوت ندارد.
خواص ریحان بنفش
ریحان بنفش یکی از پرکاربردترین ریحان هایی است که معرفی کردیم، این نوع ریحان خواص زیادی دارد از قبیل: باز کردن انسدادهای عروق مغزی، تقویت کننده معده، ضد سرطان، ضد التهاب مفاصل، ضد آلزایمر، ضد میکروب، ضد اسپاسم و درد، اشتها آور، نفخ و بادهای غلیظ را رفع می کند، درمان تنگی نفس، درمان سرفه و سردرد، صرع و نقرس را برطرف می کند.
حتما بخوانید: خواص و مضرات ریحان بنفش
منابع معدنی بسیاری چون ؛ کربوهیدرات، فیبر، چربی، پروتئین و ریزمغذی هایی چون ویتامین های A ، B 1 ، B 2 ، B 3 ، B 5 ، B 6 ، B 9 ، C ، E ، K ، کلسیم، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی برخوردار می باشد .
خواص ریحان مقدس
ریحان مقدس را علاوه در تهیه غذا ، بعنوان چای و دمنوش نیز استفاده می کنند و بخاطر طعم متفاوتش ریحان تایلندی نیز نامیده می شود و خاصیتی دارویی دارد؛ با حفاظت از پوست از پیری جلوگیری می کند، تقویت کننده کبد می باشد و ضد سرطان است، قند خون را پایین می آورد و در سلامت قلب و عروق موثر می باشد، کم خونی در دوران بارداری مادر را جبران می کند و سیستم ایمنی بدن مادر باردار را تقویت می کند، از دیابت بارداری جلوگیری کرده و استخوان های در جنین را در بدن مادر تقویت می کند.
خواص ریحان سیاه
این نوع ریحان نیز از مشتقات ریحان سبز و بنفش می باشد و خواصی تقریبا مشابه دارد که از آن در تهیه غذا استفاده می کنند.
خواص ریحان کوهی
ریحان کوهی برگهایی سبز دارد و اشتها آور می باشد و به افرادی که از لاغری رنج می برند کمک می کند تا وزن بگیرند، همچنین هضم کننده غذا می باشد و سنگینی آن را برطرف می کند، راه های مسدود شده در روده ، بینی یا رگهای قلب را می گشاید، سل را برطرف می کند و خاصیت خوشبوکنندگی دهان و بدن را دارد.
خواص ریحان سبز
ریحان سبز از پرکاربردترین نوع ریحان می باشد و علاوه بر کاربردش در آشپزی خواص دارویی نیز دارد، آرامبخش می باشد، تقویت کننده معده ، روده و قلب می باشد، ضد اسهال، بادشکن و ضد عفونی کننده ی دهان می باشد و از دستگاه گوارش محافظت می کند. از ریحان برای درمان التهاب، تشنج، اسپاسم، میگرن، دلشوره، قولنج استفاده می شود، ریحان خاصیتی خواب آور دارد و ملین کننده می باشد،شیر مادران باردار را افزایش می دهد، هاضم و نفخ معده را برطرف می کند و غم و غصه را برطرف می کند.
خواص ریحان خشک
از ریحان بصورت خشک کرده در آماده سازی ریحان پلو، کوفته ریحان، سس پستو و سس ریحان برای پاستا و ماکارونی و سالاد، آبمیوه و اسموتی ریحان و انواع سوپ و آش بهره می گیرند و البته خواصی چون ریحان تازه را دارا می باشد
خواص ریحان ایتالیایی
ریحان ایتالیایی آنتی اکسیدان فراوانی دارد و ضد میکروب، پیری، التهاب دارد، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، این نوع ضد سرطان، تببر و پیشگیریکننده دیابت با نقش ضد اضطرابی است.
خواص ریحان برای رحم
ریحان خاصیت تحریک کنندگی رحم دارد به همین دلیل زنان باردار نباید از ریحان به عنوان دمنوش و یا دارو استفاده کنند، آنها مصرف ریحان را در دوره بارداری باید قطع کنند.
خواص ریحان برای سنگ کلیه
ریحان در کلیه افراد سنگ ساز به شکل یک دیورتیک عمل می کند، کسانی که از ناراحتی سنگ کلیه رنج می برند با مصرف ریحان می توانند سنگ کلیه خود را دفع کنند.
حتما بخوانید: درمان خانگی سنگ کلیه با 10 نوشیدنی مفید
خواص ریحان برای کرونا
بیماران کرونایی به دنبال افزایش سیستم ایمنی بدن هستند تا اثرات کرونا را از بین ببرند، ریحان در بدن آنها می تواند با عفونتهای ویروسی مبارزه کند و عفونت های آن را کم کند.
خواص ریحان برای عفونت
همانطور که عنوان شد ریحان یک سبزی ضدعفونت می باشد، برای این منظور می توانید از روغن ریحان استفاده کنید.
خواص ریحان برای قلب
از ریحان به عنوان دوستدار قلب و رفع بیماری های آن یاد می شود، از دیگر فواید ریحان بر روی قلب جلوگیری از تپش قلب ، حمله ی قلبی و گرفتگی رگها می باشد.
خواص ریحان برای یبوست
سبزیجات اغلب ضد یبوست می باشند، اگر به همراه غذا مصرف شوند از رفلاکس معده و یبوست جلوگیری می کنند ، برای این منظور از دمکرده تخم ریحان برای برطرف کردن یبوست می توان بهره برد.
خواص ریحان برای تب
تب اغلب از عفونت می آید، در طب سنتی نیز برای درمان تب از جوشانده سرد ریحان نام برده شده است .
خواص ریحان برای سرماخوردگی
سبزی ریحان با خاصیت ضدباکتریایی که دارد بعنوان داروی ضدعفونی کننده استفاده می شود، اگر برگ ریحان را با زنجبیل و عسل میل کنید برونشیت، سرماخوردگی و سرفه را درمان می کند، برای برطرف کردن گلودرد نیز مقداری آب جوش را با ریحان مخلوط کنید و میل کنید.
خواص ریحان برای بارداری
به دلیل خاصیت تحریک کنندگی رحم و سقط شدن جنین زنان باردار از مصرف ریحان بعنوان دمنوش و جوشانده نباید استفاده کنند.
خواص ریحان برای شیردهی
مادران شیرده نیز بخاطر اثربخشی بر روی شیر و نوزاد از مصرف ریحان خودداری کنند.
9 خاصیت شگفت انگیز برگ ریحان برای سلامتی
1. بهبود هضم
برگ های ریحان می تواند به بهبود هضم غذا کمک کند. ریحان دستگاه گوارش و عصبی را تقویت می کند و می تواند داروی خانگی خوبی برای سردرد و بی خوابی باشد. اوژنول موجود در این گیاه عملکرد ضد التهابی در دستگاه گوارش را تضمین می کند. ریحان به توازن اسید در بدن کمک کرده و سطح pH مناسب بدن را بازیابی می کند.
حتما بخوانید: هضم سریع غذا با بهترین داروی گیاهی
2. ضد التهاب
ریحان و خواص ضد التهابی قوی آن می تواند برای درمان انواع بیماری ها و اختلالات مفید باشد. روغن های ضروری قوی از جمله اوژنول، سیترونلول و لینالول، از طریق خواص مهارکنندگی آنزیم ها در کاهش التهاب موثر است. خواص ضد التهابی ریحان ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی، آرتریت روماتوئید و بیماری های التهابی روده کمک کند. مصرف ریحان می تواند تب، سر درد، گلودرد، سرفه و آنفولانزا را تسکین دهد.
3. با فعالیت رادیکال های آزاد مبارزه می کند
ریحان حاوی طیفی از آنتی اکسیدان های طبیعی است که می تواند بافت های بدن را در مقابل آسیب رادیکال های آزاد حفاظت کند. رادیکال های آزاد اتم هایی ناپایدار هستند. برای اینکه پایدار بشوند، از اتم های دیگر الکترون می گیرند و زنجیره هایی را تشکیل می دهد. این زنجیره رادیکال های آزاد، باعث استرس اکسیداتیو در بدن می شود و موجب آسیب بیشتر به سلول ها خواهد شد. برای کاهش استرس اکسیداتیو در بدن، باید آنتی اکسیدان ها را مصرف کرد. ریحان حاوی دو آنتی اکسیدان فلاونوئید محلول در آب مهم، به نام های اورینتین و وایسینر است. این آنتی اکسیدان های سیستم ایمنی را تقویت می کند، از ساختار سلولی، DNA حفاظت می کند و پیری پوست را به تاخیر می اندازد.
4. خواص ریحان برای پوست
روغن قوی ریحان به پاکسازی پوست از درون کمک می کند. این پاک کننده قوی پوست برای پوست های چرب مناسب است. همچنین به کاهش آلودگی ها و ناخالصی ها که منافذ را مسدود کرده است، کمک می کند. ترکیبی از خمیر برگ های باسیل، خمیر چوب صندل و گلاب تهیه کنید. این خمیر را روی صورت خود بکار ببرید و اجازه بدهید 20 دقیقه بماند، سپس با آب سرد بشویید. خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی قوی ریحان به جلوگیری از آکنه کمک می کند.
برگهای ریحان خاصیتی مرهم گونه بر روی پوست دارند به طوریکه اگر روی پوست مالیده شوند خارش آن را مداوا می کند. عصاره برگ ریحان نیز همراه با آبلیمو خارش پوست و جاهای آسیب دیده پوست را برطرف می کند. اگر ریحان با برگ چریش مخلوط شود مرهمی برای از بین بردن جوش ها می شود.
5. با افسردگی مبارزه می کند
اسانس ریحان ممکن است به کنترل افسردگی و اضطراب نیز کمک می کند. اعتقاد بر این است که این گیاه انتقال دهنده های عصبی را تحریک می کند که مسئول تنظیم هورمون هان های ایجاد کننده شادی و انرژی هستند. ریحان به عنوان یک سازگار کننده قدرتمند یا ماده ضد استرس در نظر گرفته می شود. خواص ضد التهابی و تقویت کننده سیستم ایمنی، در کنترل استرس نیز نقش دارد.
6. کنترل دیابت
مصرف ریحان منجر به کند شدن افزایش قند خون می شود، که برای دیابت ضروری است. گیاه ریحان دارای بار گلیسمی بسیار پایین است. روغن فرار موجود در ریحان به کاهش سطح تری گلیسیرید و کلسترول کمک می کند که در بین افرادی دیابتی شایع است.
حتما بخوانید: بهترین داروی گیاهی برای قند خون
7. عملکرد کبد را پشتیبانی می کند و به سم زدایی بدن کمک می کند
خاصیت سم زدایی قوی ریحان برای سلامت کبد فوق العاده است. کبد یکی اندام بسیار مهم برای بدن است که نقش حیاتی در سوخت و ساز بدن دارد. ریحان ممکن است به جلوگیری از ایجاد چربی در کبد و سالم نگه داشتن آن کمک کند.
8. حفظ سلامت روده
ریحان موجب بازیابی سطح طبیعی pH خون می شود و باکتری های مفید در میکروفلور روده را تغذیه می کند. فلور روده سالم، سیستم ایمنی را افزایش می دهد و دستگاه گوارش را تقویت می کند.
9. درمان بیماری های معده
روغن فرار اساسی ریحان علاوه بر سوء هاضمه برای درمان سنتی انواع بیماری های معده نیز به کار می رود. مصرف ریحان می تواند منجر به کاهش نفخ و احتباس آب گردد. حتی می تواند کم بودن اشتها را تحریک کند و همچنین به درمان رفلاکس اسید نیز کمک می کند. اکنون که بسیاری از مزایای برگ ریحان را می دانید، حتماً آن را در رژیم غذایی منظم خود بکار ببرید.
حتما بخوانید: درمان سوء هاضمه و معده درد در خانه
خواص ریحان در طب سنتی
طب سنتی نیز خواص ریحان را تایید می کند و عنوان کرده : خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی دارد. این سبزی خوش عطر که از قدیم در کنار کباب سرو می شده به هضم غذا کمک می کند ، همچنین اشتها آور نیز می باشد، کرامپ معده، ورم معده، یبوست و التهاب روده و کرم های روده ای را از بین می برد، تحریک های عصبی، خستگی، افسردگی، اضطراب و بی خوابی را نیز درمان می کند.
ریحان برای اسهال خوبه؟
اگر به دنبال درمانی برای اسهال هستید از کوبیده تخم ریحان برای درمان اسهال می توانید استفاده کنید ، همچنین در درمان اسهال در طب سنتی خوردن تخم بو داده ی ریحان را مفید و اثربخش عنوان کرده اند.
انواع ریحان
ریحان انواع بسیاری دارد که در اینجا به معرفی آنها پرداخته ایم ؛
- ریحان شیرین: از این نوع ریحان بخاطر طعم شیرینش آشپزان ایتالیایی در تهیه غذاهایی مانند سوپ استفاده می کنند، این ریحان در جاهای گرم و آفتابی رشد بهتری دارد.
- ریحان بنفش ریفلز: ریحان بنفش بخاطر داشتن برگهای سبز با رگه های بنفش در تزئین غذا و انواع سالاد استفاده می شود.
- ریحان آبی آفریقایی: این نوع ریحان از بلندترین انواع ریحان می باشد که قدی به اندازه 4 فوت دارد و با اضافه شدن به غذاهای گوشتی ، سبزیجات و برنج طعم خوبی با آنها می دهد.
- ریحان تیره رنگ اپال: عطر خوب و رنگ بنفش تیره این ریحان آن را در بین دیزاینرهای غذا محبوب کرده است و البته علاوه بر رنگ و عطرش طعم خوبی نیز به غذا می دهد.
- ریحان گنووس: این نوع ریحان برگهایی نازک و پهنتری دارد و طعمی شیرین دارد و عطری خاص که آن را مناسب برای پخت پاستا و غذاهای ایتالیایی کرده است.
- ریحان یونانی: از ریحان یونانی علاوه بر تزئین بشقاب غذا در تهیه سوپ، سالاد و حتی غذاهای گوشتی نیز استفاده می کنند، این نوع ریحان قد کوتاهی دارد و در کوچکترین مکانها نیز می توان آنرا پرورش داد.
- ریحان مقدس: نام دیگر این ریحان، ریحان روحانی نیز می باشد و از خواص زیادی برخوردار می باشد بسیار مغذی است. از این نوع ریحان علاوه بر طعم دهنده ای خوب برای غذا ، بصورت دمنوش در درمان بیماری ها نیز استفاده می کنند.
- ریحان ناپولتانو: این ریحان عطر ملایم و طعمی شیرین همراه با تندی خاصی دارد و برای تهیه سس پستو از آن استفاده می شود که البته بصورت خام و پخته مورد استفاده قرار می گیرد
- ریحان برگ بزرگ ایتالیایی: این نوع ریحان موردپسند افرادی است که طعم شیرین را می پسندند، عطر آن نیز ملایم و شیرین می باشد.
- ریحان لیمویی: از ریحان های سنتی با طعمی چون لیمو به نظر می آید که با هر غذا و نوشیدنی ترکیبی عالی می سازد.
- ریحان برگ کاهو : بخاطر شباهت این ریحان به کاهو به آن ریحان برگ کاهو می گویند، طعمی شیرین دارد و برگهایی بزرگ مانند کاهو.
- ریحان تند علفی : این نوع ریحان جثه کوچکی دارد اما طعمی تند و تیز که برای طعم دادن به انواع سوپ ها و سس ها انتخاب خوبی به شمار می رود.
- ریحان تند زمینی : طعم تندی دارد که از قدیم به آن پادشاه گیاهان می نامیدند، از این نوع ریحان در تهیه پاستا ، سوپ و سالاد استفاده می کنند.
- ریحان تابستانی : ریحان تابستانی رشد بوته ای دارد و یک تا دو ماه زمان می برد که بتوان آنها را برداشت کنیم.
- ریحان تایلندی شیرین: از نامش حس می شود که طعمی شیرین داشته باشد اما برخلاف اسمش طعم تندش باعث شده که چندان مورد استفاده قرار نگیرد.
- ریحان آرارات : این نوع ریحان با داشتن گلهای بنفش کوچکش بسیار جذاب می باشد و با طعم شیرینی که دارد غذا را خوش طعم می کند.
- ریحان دارچینی : ریحان دارچینی همانند اسمش طعمی تند دارد و بوی شیرین، که به عنوان چاشنی در تهیه غذا از آن استفاده می کنند.
- ریحان کاردینال : گلهای قرمز این ریحان جلوه ای خاص به آن داده است و هم کاربرد غذایی دارد و هم بعنوان دیزاین غذا از آن استفاده می شود.
- ریحان سبز رافلز : جذاب ، خوش طعم و خوش عطر ، آنقدر که اگر به بشقاب غذای خود اضافه کنیدش آن را متفاوت خواهد کرد .
- ریحان کریسمس : این نوع ریحان با داشتن گلهای بلند و بنفش خود و طعم فرازمینی اش مزه ها و طعم های خوب گذشته را به یاد شما خواهد آورد، حتما در بشقاب غذای خود از آن استفاده کنید تا پی به مطلب ما ببرید.
چند دستورالعمل برای استفاده از ریحان در غذا
1. حمص (هوموس) پستو ریحان
این غذا برای طرفداران هوموس عالی است. غذایی سالم که از برگ های تازه ریحان تهیه می شود. می توانید آن را با نان تست های ترد سرو کنید.
2. مرغ ریحان تایلندی
برگ های ریحان تازه و معطر بخش اصلی بسیاری از غذاهای تایلندی است. تکه های مرغ خرد شده، سس ماهی، سس سویا و سیر را ترکیب کنید؛ تهیه این این مرغ لذیذ شما را وادار می کند انگشتان خود را بلیسید.
3. آب پرتقال و ریحان
ترکیب پرتقال و ریحان بهترین نوشیدنی برای مقابله با گرما را می سازد. این نوشیدنی تابستانی خنک کننده یک راه عالی برای سم زدایی است و از آنجایی که هیچ شکری به آن اضافه نمی شود، لازم نیست نگران کالری های رژیم غذایی خود باشید.
مضرات ریحان
از مصرات ریحان می توانیم عنوان کنیم که خاطر پتانسیل اثر سرطان زایی ترکیب استراگل نباید در طولانی مدت استفاده شود مخصوصا توسط زنان باردار و شیرده . همچنین کودکان تازه راه افتاده نیز به همین دلیل نباید از ریحان استفاده کنند. این گیاه مضرّ دماغ می باشدو مصرف روغن آن امکان تداخل با داروهای ضد کلسترول و دیابت را دارد پس قبل از مصرف بهتر است این مورد را با پزشک در میان بگذارید.
سخن آخر
برگ ریحان دارای گونه های مختلفی می باشد مثل: ریحان شیرین، ریحان لیمویی و ...؛ ریحان دارای خواص درمانی و دارویی زیادی برای سلامتی می باشد از جمله: سلامت روده، پاکسازی پوست و ...
منبع: ndtv
مقالات مرتبط:
درمان افسردگی در خانه بدون دارو