قرص پرازوسین برای چیست + روش مصرف و عوارض قرص (prazosin)

قرص پرازوسین برای چیست + روش مصرف و عوارض قرص (prazosin) پرازوسین با یا بدون سایر داروها برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود. پایین آوردن فشار خون بالا به ممانعت از بروز سکته، حملات قلبی و مشکلات کلیوی کمک می نماید. سردرد، خواب آلودگی، خستگی، برخی از عوارض آن است.

داروی پرازوسین (prazosin) با شل و گشاد نمودن رگ های خونی به منظور جریان آسان تر خون در آنها عمل می نماید. برای کاهش خطر سرگیجه و غش، وقتی از وضعیت نشسته یا خوابیده بلند می شوید، این کار را به آرامی انجام دهید. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، به اطلاعات دارویی قرص پرازوسین از جمله: موارد استفاده قرص پرازوسین، روش مصرف قرص پرازوسین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی قرص پرازوسین پرداختیم. با ما همراه باشید.

قرص پرازوسین برای چیست (موارد استفاده قرص پرازوسین)

پرازوسین با یا بدون سایر داروها برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود. پایین آوردن فشار خون بالا به ممانعت از بروز سکته، حملات قلبی و مشکلات کلیوی کمک می نماید. پرازوسین متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکننده های آلفا می باشد. این دارو با شل و گشاد نمودن رگ های خونی به منظور جریان آسان تر خون در آنها عمل می نماید.

چگونه از پرازوسین HCL استفاده کنید؟

  • این دارو را به صورت خوراکی با یا بدون غذا معمولاً دو یا سه بار در روز یا آنگونه که توسط پزشک تجویز شده است مصرف نمایید. اگر با ناراحتی معده مواجه شدید، آن را با غذا یا شیر مصرف نمایید. دوز مصرفی بستگی به سن، وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان دارد.
  • پرازوسین ممکن است گاهی اوقات باعث غش کردن ناگهانی فرد پس از مصرف اولین دوز یا هر زمان که میزان آن را افزایش می دهید، شود. برای کاهش خطر این مساله، اولین دوز تجویزی توسط پزشک، کمترین میزان دوز ممکن خواهد بود. شما باید این دوز اولیه را هنگام رفتن به رختخواب مصرف نمایید. پس از آن دوز مصرفی بتدریج افزایش خواهد یافت. دوز مصرفی جدید را نیز در هنگام رفتن به تختخواب مصرف نمایید مگر این که پزشک توصیه دیگری به شما نموده باشد.
  • این دارو را بتدریج مصرف کنید تا بیشترین بهره را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، حتماً دارو را در زمان معینی هر روز مصرف کنید. اگر این دارو برای درمان فشار خون بالا مصرف می کنید، مهم است حتی پس از اینکه وضعیت شما بهتر شد، مصرف آن را ادامه دهید. بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا، احساس بیماری خاصی ندارند. ممکن است به چندین هفته زمان نیاز باشد تا مزایای کامل استفاده از دارو آشکار شود. 
  • بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را متوقف ننمایید. بعضی مشکلات ممکن است در صورت توقف ناگهانی مصرف دارو تشدید شوند. ممکن است لازم باشد دوز مصرفی شما بتدریج کاهش داده شود.
  • اگر وضعیت شما بدتر شد (مثلاً مقادیر فشار خون اندازه گیری شده شما افزایش پیدا کرد) پزشک را مطلع سازید.

حتما بخوانید: فشار خون بالا چیست


روش مصرف قرص پرازوسین

عوارض جانبی قرص پرازوسین

  • سردرد، خواب آلودگی، خستگی، بی حالی، تاری دید، حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست ممکن است تا زمانی که بدن شما به دارو عادت کند، بروز نمایند. اگر هر کدام از این عوارض جانبی باقی ماند یا تشدید شد، بلافاصله پزشک یا مسئول داروخانه را در جریان قرار دهید.
  • سبک سری یا سرگیجه در حالت ایستادن نیز ممکن است روی دهد بویژه پس از مصرف اولین دوز دارو یا به فاصله کوتاهی پس از مصرف دارو در طول هفته اول درمان. برای کاهش خطر سرگیجه و غش، وقتی از وضعیت نشسته یا خوابیده بلند می شوید، این کار را به آرامی انجام دهید. اگر دچار سرگیجه شدید، بلافاصله بشینید یا دراز بکشید. ممکن است لازم باشد دوز مصرفی داروی شما تنظیم شود.
  • اگر هر کدام از این عوارض جانبی نامحتمل اما جدی بروز نمود، پزشک را مطلع سازید: تپش قلب، غش، تکرر ادرار، تغییرات روحی یا خلقی (مانند افسردگی)، ورم ساق یا قوزک پا.
  • برای مردان در شرایط بسیار نادر ممکن است نعوظ طولانی مدت و دردناک (باقی ماندن نعوظ برای مدت بیش از 4 ساعت) بروز نماید. مصرف دارو را متوقف کرده و بلافاصله به اورژانس مراجعه نمایید در غیر این صورت با مشکلات دائمی روبرو خواهید شد.
  • یک واکنش بسیار شدید آلرژیک به این دارو بسیار نادر است. با این وجود، اگر احساس کردید که علائمی در این خصوص مانند دانه و جوش، خارش و تورم (بویژه در صورت، زبان، گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.

این لیست کاملی از عوارض جانبی این دارو نمی باشد. اگر علائم دیگری را مشاهده کردید که در این لیست وجود نداشتند، با پزشک یا مسئول داروخانه تماس بگیرید.


حتما بخوانید: درمان خانگی سرگیجه


عوارض جانبی پرازوسین

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف قرص پرازوسین

  • قبل از مصرف پرازوسین، به پزشک یا مسئول داروخانه بگویید که آیا به آن یا داروهای مهارکننده آلفا (مانند دوگزاسین و ترازوسین) یا هر داروی دیگری حساسیت دارید یا خیر. این محصول ممکن است حاوی اجزای غیر فعالی باشد که باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات برای شما شوند. برای اطلاعات بیشتر با مسئول داروخانه صحبت کنید.
  • قبل از مصرف این محصول، به پزشک یا مسئول داروخانه درباره سابقه پزشکی (بویژه فشار خون پایین)، بیماری کلیوی، حملات کنترل نشده خواب عمیق (نارکولپسی)، سرطان پروستات یا بعضی مشکلات خاص (آب مروارید، آب سیاه) اطلاع رسانی کنید.
  • این دارو ممکن است شما را گیج یا خواب آلوده نموده یا دید شما را تار کند. الکل و ماری جوانا می تواند این حالات را تشدید کند. در هنگام مصرف این دارو از رانندگی، کار با ماشین آلات یا هر عملی که نیازمند هوشیاری کامل شماست پرهیز کنید. تا 24 ساعت پس از مصرف اولین دوز، تغییر میزان دوز یا شروع دوباره مصرف دارو از رانندگی یا شرکت در فعالیت های خطرناک پرهیز کنید. اگر پزشک هر گونه داروی اضافی فشار خون برای شما تجویز کرده است، تا 24 ساعت پس از اولین مصرف دوز آن داروها نیز از رانندگی یا انجام فعالیت های خطرناک خودداری کنید. از مصرف نوشیدنی های الکلی پرهیز کنید. اگر ماری جوانا مصرف می کنید این موضوع را به اطلاع پزشکتان برسانید.
  • برای کاهش خطر سرگیجه یا غش، وقتی برای مدت زمان طولانی سرپا می ایستید مراقب باشید. از گرمازدگی بیش از حد در هنگام فعالیت بدنی یا قرار گرفتن در آب و هوای خیلی گرم پرهیز نمایید. وقتی برای اولین بار مصرف دارو را شروع می کنید، از شرایطی که در صورت غش کردن ممکن است باعث آسیب دیدگی شما شوند، دوری کنید.
  • قبل از انجام عمل جراحی (شامل جراحی درمان آب مروارید یا آب سیاه) به پزشک یا دندانپزشک خود درباره تمامی داروهایی که مصرف می کنید (شامل تجویزی، غیر تجویزی و گیاهی) اطلاع رسانی نمایید.
  • افراد سالخورده ممکن است حساسیت بیشتری در قبال تاثیرات این دارو بویژه در مورد سرگیجه داشته باشند. این عوارض جانبی می توانند ریسک سقوط را افزایش دهند.
  • این دارو بایستی در دوران بارداری فقط در مواقع مورد نیاز مصرف شود. درباره ریسک و مزایا استفاده از آن در این خصوص با پزشک مشورت نمایید.
  • پرازوسین به شیر مادر منتقل می شود. قبل از اقدام به شیردهی با پزشک مشورت کنید.

حتما بخوانید: سرطان پروستات چیست


اقدامات احتیاطی قبل از مصرف پرازوسین

تداخلات دارویی پرازوسین

  • پزشک یا مسئول داروخانه ممکن است از قبل نسبت به تداخلات دارویی احتمالی آگاهی داشته و برای این منظور شما را تحت نظر داشته باشد. بدون هماهنگی با این افراد، مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکرده و دوز آنها را تغییر ندهید.
  • تداخلات دارویی ممکن است بر عملکرد دارو تاثیر گذاشته و ریسک بروز عوارض جانبی شدید را افزایش دهد. این متن حاوی تمامی تداخلات احتمالی دارویی نمی باشد. لیستی از تمامی داروهایی که مصرف می نمایید (شامل موارد تجویزی، غیر تجویزی و محصولات گیاهی) همراه داشته و آن را در اختیار پزشک و مسئول داروخانه قرار دهید. میزان دوز هیچ دارویی را تغییر نداده و بدون تایید پزشک هیچ دارویی را شروع یا قطع ننمایید. 
  • بعضی محصولات که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: سایر داروهای مهارکننده آلفا (مانند دوگزاسین و ترازوسین)، مهارکننده های بتا (مانند کدئین و هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا (کانابیس)، داروهای مربوط به خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام و زولپیدم)، شل کننده های عضلانی (مانند کارسیوپرودول و سیکلوبنزاپرین) و آنتی هیستامین ها (مانند سیتریزین و دیفن هیدرامین).
  • برچسب های تمامی داروهای مصرفی خود (مانند محصولات ضد آلرژی یا ضد سرفه و سرماخوردگی) را به دقت بررسی کنید زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خواب آلودگی شوند. از مسئول داروخانه درباره شیوه ایمن استفاده از این محصولات سئوال کنید.
  • بعضی محصولات دارای موادی هستند که می توانند ضربان قلب یا فشار خون را افزایش دهند. به مسئول داروخانه درباره داروهایی که مصرف می کنید اطلاع رسانی کرده و از وی بپرسید که چگونه می توانید به نحوی ایمن از آنها استفاده نمایید (بویژه داروهایی ضد سرفه و سرماخوردگی، مکمل های رژیمی یا NSAID ها مانند ایبوپروفن و ناپروکسن).
  • این دارو ممکن است با بعضی آزمایشات تداخل داشته (مانند تست غربالگری فئوکروموسیتوم) و احتمالاً باعث بروز خطا در نتایج گردد. حتماً پرسنل آزمایشگاه و تمامی پزشکان تان را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

تداخلات دارویی پرازوسین

مصرف بیش از حد

اگر فردی بیش از حد از این دارو مصرف نمود و علائمی جدی مانند بیهوشی یا مشکل تنفسی داشت، به اورژانس اطلاع دهید. در غیر این صورت با مرکز مسمومیت ها تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد عبارتند از: خواب آلودگی شدید، کندی واکنش.

نکات
  • این دارو را در اختیار سایرین قرار ندهید.
  • تغییرات در سبک زندگی مانند برنامه های کاهش استرس، ورزش و تغییرات در رژیم غذایی می توانند به تاثیر بهتر این دارو کمک کنند. با پزشک یا مسئول داروخانه درباره تغییرات سبک زندگی که می توانند به شما کمک کنند، صحبت نمایید.
  • به طور منظم فشار خون و ضربان قلب خود را در حین مصرف این دارو اندازه گیری نمایید. نحوه اندازه گیری فشار خون خود را بیاموزید و نتایج بدست آمده را به پزشک تان اطلاع دهید.

حتما بخوانید: تکنیک های تنفس برای آرامش و کاهش استرس


از دست دادن یک دوز

اگر شما این دارو را به صورت منظم مصرف می کنید و یک دوز را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک شده اید، دوز فراموش شده را رها کنید و دوز بعدی را در ساعت تعیین شده مصرف کنید و آن را برای جبران دوز قبلی، دو برابر نکنید.

اطلاعات دارویی قرص پرازوسین

نگهداری
  • دارو را در دمای اتاق و دور از رطوبت و نور نگهداری کنید. برچسب بسته بندی دارو را در خصوص درجه حرارت دقیق نگهداری این دارو مطالعه نمایید.
  • اگر هر گونه سوالی در این خصوص دارید، از مسئول داروخانه بپرسید. دارو را در حمام یا دستشویی نگهداری نکنید.
  • تمامی داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهدارید.
  • دارو را در توالت یا سیستم فاضلاب نریزید مگر اینکه برای این کار دستورالعمل داشته باشید.
  • این محصول را در صورت سپری شدن تاریخ مصرف یا عدم نیاز به آن، به نحوی مناسب و ایمن دور بریزید. با شرکت دفع زباله های دارویی محلی خود برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص مشورت نمایید.
سخن آخر

قرص پرازوسین ، متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکننده های آلفا می باشد. سردرد، خواب آلودگی، خستگی، بی حالی، برخی از عوارض جانبی قرص پرازوسین می باشد. همان طور که در این مقاله از سلام دنیا خواندید، ما اطلاعات دارویی درباره قرص پرازوسین، از جمله کاربردها، روش مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی قرص پرازوسین، بیان کردیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. می توانید این پست را در شبکه های اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید.


مطالب مرتبط:

درمان خانگی فشار خون بالا با 7 راهکار ساده و عملی

همه چیز درمورد قرص فشار خون بیزوپرولول (Bisoprolol)

از
7
رای