خواص آلبالو این میوه کوچک قرمز رنگ، بخاطر غنی بودن آن از مواد مغذی مهم مانند ترکیبات فیتوشیمیایی (ترکیبات گیاهی ضد بیماری)، آنتی اکسیدان ها و ویتامین C است. این میوه قرمز و ریز برای پیشگیری از سرطان مفید است، التهاب را کاهش می دهد، باعث تقویت سلامت قلب می شود و مزایای زیادی برای بدن دارد. آلبالو شباهت زیادی به گیلاس دارد اما اسیدی تر از آن است و دارای خواص غذایی بیشتری نیز هست. به خاطر طعم ترشی که دارد آن را در تهیه شربت آلبالو، مربای آلبالو، پای آلبالو و سایر دستورالعمل های غذایی استفاده می کنند.
ارزش غذایی آلبالو
به جز داشتن طعم ترش و خوشمزه، آلبالو منبع خوبی از مواد معدنی، مواد مغذی و ویتامین ها هم به حساب می آید. خواص آلبالو برای بدن هم به آنها مربوط است. مصرف 155 گرم آلبالو حدود:
- مس: 0.161 میلی گرم
- ویتامین سی: 15.5 میلی گرم
- منگنز: 0.174 میلی گرم
- فیبر غذایی کامل: 2.5 گرم
- آهن: 0.5 میلی گرم
- پتاسیم: 268 میلی گرم
- ویتامین ب6: 0.068 میلی گرم
خواص آلبالو برای سلامتی
1. خواص آنتی اکسیدانی آلبالو
میوه ها و سبزیجات قرمز غنی از آنتی اکسیدان های فیتوشیمیایی هستند که جزء آنتوسیانین طبقه بندی می شوند. این مواد شیمیایی که رنگ قرمز آلبالو را بوجود می آوردند ممکن است درد را بیشتر از آسپرین تسکین بدهند و همچنین خواص محافظتی آنتی اکسیدانی در حد مکمل هایی مثل ویتامین E ایجاد کند. تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه آلبالو می تواند احتمال کاهش بیماری های قلبی وعروقی یا بیماری های مزمن مرتبط با التهاب، آرتریت و نقرس را در انسان کاهش دهد. از دیگر خواص آلبالو این است که به خاطر محتوای بالای دو ترکیب ضد التهابی آنتوسیانین ها و کوئرستین، ممکن است در کاهش علائم آسم و سایر بیماری های تنفسی نیز مفید باشد.
2. کاهش خطر سکته مغزی
میلیون ها نفر در جهان در معرض خطر دیابت یا بیماری های قلبی هستند، برنامه غذایی که در آن مصرف آلبالو در نظر گرفته شده باشد، می تواند بهتر از هر دارویی باشد که پزشک تجویز می کند. تحقیقات نشان می دهد که نه تنها خواص آلبالو برای بهبود بیماری های قلبی- عروقی به اندازه داروهای توصیه شده است، بلکه علاوه بر این می تواند خطر سکته مغزی را هم کاهش دهد. داروهای تجویزی با وجود اینکه برخی عوامل خطر را کاهش می دهند، اما عوارض جانبی ناخوشایندی هم دارند. اما بخاطر خواص آلبالو، حتی اگر در کنار داروها هم مصرف شود، مفید است بدون اینکه عوارض جانبی به همراه داشته باشد.
3. کاهش بیماری قلبی و دیابت
خواص آلبالو فراتر از طعم دوست داشتنی بودن و رنگ زیبای آن است. تحقیقات انجام شده روی مصرف آلبالو در کنار یک رژیم غذایی پرچرب، نشان داد گروهی از افراد که در رژیم غذایی آنها آلبالو وجود داشت، به اندازه افراد گروهی که آلبالو مصرف نکرده بودند، دچار افزایش وزن و چربی بدن نشدند. همچنین، میزان بسیار کمتری از مولکول های نشان دهنده التهاب که مربوط به بیماری قلبی و دیابت است در آنها مشاهده شد. علاوه بر این، سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون آنها نیز به میزان قابل توجهی پایین تر بود. افراد چاقی که آلبالو یا پودر آلبالو استفاده می کردند، کمتر دچار تجمع چربی در شکم شدند، این چربی از عوامل اصلی مرتبط با بیماری های قلبی و عروقی است. از خواص آلبالو این است که مصرف آن بروز نوعی چربی شکمی را کاهش می دهد که با بیماری های قلبی و عروقی و التهاب در بدن همراه است.
آلبالو حاوی کوئرستین است که یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان ها است. کوئرستین از آسیب اکسیداتیو، از طریق رادیکال های آزاد و آسیب دیدن لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL یا کلسترول بد) جلوگیری می کند. وقتی کلسترول LDL اکسیده می شود، بیشتر احتمال دارد که به دیواره شریانی چسبیده و پلاک ایجاد کند، که در حمله قلبی و سکته مغزی نقش دارد. مطالعه منتشر شده در سال 2006 در مجله آمریکایی فیزیولوژی، تاثیر عصاره هسته آلبالو در بهبود عملکرد قلب در موش های صحرایی که حمله قلبی داشته اند را نشان داد.
4. بهبود وضعیت بینایی و چشم
ویتامین A برای حفاظت از سطح چشم و بهبود بینایی ضروری است. تحقیقات نشان داده اند که قطره های چشمی حاوی ویتامین A، برای درمان سندرم خشکی چشم و همچنین برای نوع خاصی از التهاب چشم به نام كراتوكنژنكتیویت لیمبیک موثر است. از خواص آلبالو برای چشم می تواند به غنی بودن آن از ویتامین A اشاره کرد که به محافظت از چشم و بینایی بهتر کمک می کند. ویتامین A به همراه سایر ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها، به کاهش احتمال تخریب ماکولا کمک می کند. احتمال ابتلا به دژنراسیون ماکولا در افراد با زمینه بیماری که ویتامین های مختلفی مانند ویتامین A ،C ،E، زینک و مس را مصرف می کنند، 25 درصد کاهش می یابد. پس آلبالو را در رژیم غذایی خود جای بدهید تا بینایی بهتری داشته باشید.
5. آلبالو، محرک مغزی
آلبالو یک محرک مغزی است به طوری که مصرف منظم آن برای عملکرد درست مغز مفید است. مس تاثیر مهمی در عملکرد مغز دارد و میزان آن در خون باید به نسبت مناسبی باشد، زیرا مس بیش از حد برای مغز خوب نیست. بنابراین مقدار آلبالوی مصرفی باید متعادل باشد. تحقیقات نشان داده اند که ارتباط مستقیمی بین میزان مس در خون و خلاق بودن وجود دارد. مشخص شده است که مس باعث می شود که سیستم عصبی به روش های منحصر به فردی توسعه یابند. آلبالو دارای 0.161 گرم مس است که 17.89% میزان توصیه شده برای مصرف روزانه است.
6. درمان سرماخوردگی های شایع
آلبالو دارای مقدار زیادی ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند، و ما را از سرماخوردگی و سرفه محافظت کند. ویتامین C به جذب آهن کمک می کند و در نتیجه مقاومت بدن در برابر عفونت ها افزایش می یابد. همچنین با ویروس ها هم مقابله می کند. به خاطر همین خواص آلبالو است که توصیه به استفاده از دمنوش آلبالو خشک در طول سرماخوردگی می شود.
7. کنترل وزن
همیشه مصرف کربوهیدرات را در افزایش وزن مقصر می دانیم، اما واقعیت این است که اگر به شکل درستی مصرف شوند می توانند به کاهش یا کنترل وزن کمک کنند. بیشتر ما فکر می کنیم کاهش میزان مصرف کربوهیدرات تنها راه حل کاهش وزن است. در حقیقت انتخاب صحیح کربوهیدرات، به شما در کاهش وزن کمک می کند. رژیم غذایی مناسب مثل میوه ها، سبزیجات و غذاهای فیبری، به شما در کاهش وزن کمک می کند. رژیم های غذایی سرشار از کربوهیدرات ها می توانند در کاهش وزن و همچنین کنترل مقدار عضلات کمک کننده باشند. با توجه به حجم کربوهیدرات موجود در آلبالو، مصرف میزان مناسبی از آن می تواند نقش موثری در کاهش وزن داشته باشد.
8. رفع التهاب مفاصل
منگنز به عنوان داروی شناخته شده برای کشیدگی ها و التهاب است زیرا به افزایش سطح سوپراکسید دیسموتاز کمک می کند. این افزایش سطح به علت خاصیت آنتی اکسیدانی این ماده معدنی است. سوپراکسید دیسموتاز (SOD) معمولاً در بیماران مبتلا به آرتریت به میزان کمی یافت می شود. این ماده دارای خاصیت ضد التهابی است که افراد مبتلا به آرتریت به شدت نیاز دارند، بنابراین میزان منگنز در بدن با تقویت عملکرد سوپراکسید دیسموتاز، به کاهش علائم این بیماری کمک می کند. از خواص آلبالو برای تسکین آرتریت این است که با میزان بالای منگنز، به کاهش مشکل التهاب کمک می کند.
9. سلامت دستگاه گوارش
نمی توان خواص آلبالو برای دستگاه گوارش را ندیده گرفت. فیبر مواد غذایی به حرکات روده کمک می کند و باعث آسان تر شدن عبور مدفوع از دستگاه گوارش می شود. این می تواند به رفع و جلوگیری از یبوست و اسهال کمک کند. مصرف آلبالو با داشتن فیبر بالا می تواند احتمال ابتلا به التهاب روده، سنگ صفرا، سنگ کلیه و بواسیر را کاهش دهد و در بهبود سندرم روده تحریک پذیر موثر باشد. همچنین تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی دارای فیبر بالا ممکن است به کاهش اسید معده و کاهش بروز اختلال ریفلاکس معده و زخم معده نیز کمک کند.
10. پیشگیری از سرطان
علاوه بر ویتامین C و آنتوسیانین ها، آلبالوها دارای سه ماده شیمیایی ضد بیماری هستند که خواص آلبالو را بیشتر می کند. طی مطالعات متعدد مشخص شده است که این مواد می توانند تغییر شکل سلول ها را، که باعث سرطانی شدن آنها می شود، متوقف کنند. این مواد شیمیایی قوی شامل پریلیل الکل، لیمونن و اسید الاژیک است. تنها آلبالو هر سه این مواد را با هم دارد. این مواد به خصوص بدن را در برابر سرطان های پستان، ریه، کبد، پوست و روده بزرگ محافظت می کنند.
یافته های بدست آمده از آزمایش طراحی شده، تاثیر آنتوسیانین های آلبالو، روی مهار رشد تومور روده در موش ها را نشان می دهد. محققان متوجه شدند میزان غده های خوش خیم موش هایی که آلبالو مصرف کرده بودند نسبت به موش هایی که آلبالو مصرف نکرده بود، به میزان قابل توجهی کمتر بود. آنتوسیانین های گیلاس همچنین رشد سلول های سرطانی روده بزرگ انسان را در شرایط آزمایشگاهی کاهش دادند. این نتایج به شدت نشان می دهد که آنتوسیانین های آلبالو ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
نحوه مصرف آلبالو
- برای بهره بردن از خواص آلبالو می توانید آن را به صورت خشک در آجیل ها، سوپ ها، بعضی خورش ها استفاده کنید.
- تهیه دمنوش، شربت یا نوشیدنی از آلبالو یکی دیگر از روش های مصرف آن است.
- همچنین می توان از آن در پخت کیک ها، شیرینی ها، دسرها و مربا استفاده کرد و از خواص آلبالو بهره مند شد.